Lentotullin Helsinki-Vantaalle pysäyttämässä rahtilähetyksessä ilmataisteluohjusten hakupäitä

Tulli_ohjukset_2Helsinki-Vantaan lentokentälle pysäytettiin 24. kesäkuuta Vietnamista Hongkongin kautta saapunut runsaan tuhannen kilon lentorahtilähetys. Se oli kauttakulkumatkalla edelleen Ukrainaan. Tullin käyttämien asiantuntijoiden mukaan rahtina oli ilmataisteluohjusten hakupäitä, jotka on luokiteltava puolustusmateriaaliksi.

Lähetys otettiin tarkastukseen Tullin oman riskianalyysin perusteella. Lähetykseen tehtiin 27. kesäkuuta tullitarkastus, johon saatiin virka-apua lentoaseman poliisin Tepo-ryhmältä ja Puolustusvoimilta. Lähetykseen on suoritettu täydentävä tullitarkastus 18. heinäkuuta.

Tulli_ohjukset_1Tullin rikostorjunta selvitti lähetyksen puolustustarvikeluonnetta ja luvanvaraisuutta puolustusministeriölle tehdyllä asiantuntijalausuntopyynnöllä. Lausunnon mukaan kuorma sisälsi puolustustarvikkeiksi luokiteltuja ilmataisteluohjusten hakupäitä (tunnusten tiedot kuvissa ovat Tullin sumentamia).

Hakupäät 80-luvun neuvosto-ohjuksista?

mig29_r27_usafVaikuttaisi siltä, että otsikkokuvan punakärkinen hakupää voisi kuulua Neuvostoliiton ajoilta periytyvään Vympel R-27-ilmataisteluohjukseen.

Kyseessä on mahdollisesti puoliaktiivinen R-27R-versio. Se hakeutuu maaliinsa laukaisevan koneen tutkasäteilyn takaisinheijastuksen perusteella. Ohjuksesta on olemassa myös lämpöhakuinen sekä omalla aktiivisella tutkalla varustettu versio.

Kyseinen 80-luvun alkupuolelta peräisin oleva ase on käytössä todennäköisesti edelleen Ukrainassa ja myös Venäjällä. Se kuuluu mm. MiG-29 (kuvassa) ja Su-27-hävittäjien varustukseen. Lännessä se tunnetaan nimellä AA-10 Alamo.

Toisen kuvan laatikossa näyttäisi olevan kolme Vympel R-73 -ohjuksen hakupäätä. Siten kyseessä olisi lämpöhakuinen lyhyen kantaman ilmataisteluohjus, jonka NATO-koodi on AA-11 Archer.

Kun R-73 tuli käyttöön 80-luvun alussa, se edusti alansa huipputekniikkaa. Toisin kuin aiemmat infrapunaohjukset, se voitiin lukita kypärätähtäimellä muuallakin kuin laukaisevan koneen etusektorissa oleviin maaleihin.

Tulli tutkii puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena

Puolustustarvikkeiden viennistä annetun lain mukaan kauttakuljetus Suomen kautta edellyttää luvan hakemista Puolustusministeriöltä. Kyseisille tuotteille ei olatu haettu kauttakuljetuslupaa.

Tulli_hihamerkkiTulli tutkii asiaa puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena lja lähetyksen sisältämät tavarat on takavarikoitu.

Esitutkinta asiassa on aivan alkuvaiheessa, eikä tutkinnan yhteydessä ole tehty kiinniottoja. Rikosasian selvittämiseksi pyydetään kansainvälistä rikosoikeusapua eri maiden viranomaisilta. Tästä syystä esitutkinnan arvioidaan kestävän vähintään puoli vuotta.

Puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.