Tulli kouluttaa Ricosta uuden ruokakoiran Helsinki-Vantaan lentoasemalle

68801946_1130031247180008_1075575049185918976_oTulli tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa kouluttamalla uuden eläinperäisiä elintarvikkeita etsivän tullikoiran, ruokakoiran. Uusi ruokakoira sijoitetaan Helsinki–Vantaan lentoasemalle, koska afrikkalainen sikarutto on levinnyt viime vuosina Aasiaan ja koska matkustajamäärät Aasiasta Suomeen ovat suuria.

Afrikkalaista sikaruttoa havaittiin ensimmäisen kerran Kiinan koillisosassa heinäkuussa 2018 ja sen jälkeen se on levinnyt rajusti Kiinassa läpi lähes koko maan. Tauti on levinnyt myös Kiinan naapurimaihin.

Finavian tilastojen mukaan Kiinan matkustajaliikenne Finavian lentoasemilla oli vuonna 2018 lähes 600 000 matkustajaa. Se on noin 12,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017 ja noin 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Ruokakoiran tehtävään valitun labradorinnoutaja Ricon tehtävänä on löytää lentomatkustajien mukanaan tuomat eläinperäiset elintarvikkeet Helsinki–Vantaan lentoasemalla. Lentoaseman lisäksi Rico toimii pääkaupunkiseudun satamissa etsimässä EU:n sisäliikenteessä matkustavien henkilöiden matkatavaroista villisian lihaa.

Tulli_hihamerkki”Uuden ruokakoiran myötä Tullin elintarvikkeiden haltuunottojen odotetaan moninkertaistuvan lentoasemalla”, kertoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen on suuri, kymmenien miljoonien eurojen, taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle. Matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton ja muiden vastaavien eläintautien torjunnassa, koska virukset voivat levitä elintarvikkeiden, kuten eväiden ja niiden saastuttamien tavaroiden välityksellä. Tehostaakseen valvontaa Tulli rakentaa koko itärajan ja tärkeimmät lentoasemat kattavaa informaationäyttöjärjestelmää eläintaudeista varoittavan tiedon jakamiseksi.

”Tilanne maailmalla on tällä hetkellä huolestuttava afrikkalaisen sikaruton levitessä ja aiheuttaessa valtavia tappiota sikataloudelle. Suomessa viranomaiset tekevät jatkuvasti saumatonta yhteistyötä elintarviketuliaisten matkustajavalvonnan tehostamiseksi sekä asiaa koskevan tiedotuksen ja tietoisuuden lisäämiseksi. Jokaisella meistä on vastuu, ettemme tuo mukanamme tuliaisina mitään lihaa, jotta emme vahingossakaan levittäisi eläintauteja tuliaisruoan mukana”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Tulli kertoi joulukuussa 2018, että ohjaaja valitaan tammikuussa ja itse pentukoira valitaan myöhemmin keväällä 2019. Koko koulutuksesta ruokaan erikoistuminen syventävine opintoineen kestää noin 6 viikkoa. 

Ricon ohjaajana toimii tullitarkastaja Kimmo Linden, joka on toiminut Helsingin satamissa erilaisissa tullivalvontatehtävissä 20 vuotta.

Ruokakoira Rico on aloittanut tullikoiran peruskoulutuksen ja operatiivisissa tehtävissä se aloittaa kesällä 2020.

Keltainen labradoriuros Rico on syntynyt 17.4.2019 ja sen kennelnimi: Niinilammen Elmo.

Suomen ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä 14.6.2018 itärajalla. Aino on menestynyt hienosti työssään laittomien tuliaiselintarvikkeiden etsimisessä, muun muassa matkustajien matkatavaroista. Toukokuussa 2019 ruokakoira Ainon havaitsemien laittomien ruokatuliaisten saldo saavutti 1 000 kilon rajan.

Tullin_huumekoira_2Tullin palveluksessa on nykyisin huumekoirien lisäksi ainakin rahakoiria ja ase- ja räjähdekoiria. Ne työskentelevät myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lue myös: