Viranomaiset harjoittelevat biouhan torjuntaa Helsinki-Vantaalla keskiviikkona 11. joulukuuta

Poliisi_T2_HELUseat viranomaistoimijat osallistuvat keskiviikkona 11. joulukuuta Tullin johtamaan yhteisharjoitukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kyseessä on harjoitus biologisia uhkia vastaan.

Harjoituksen aikana lentoasemalla voi näkyä normaalista poikkeavaa viranomaistoimintaa keskiviikkoaamulla kello yhdeksästä lähtien.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan biologinen uhka on mikrobin tai biologisen materiaalin aiheuttama joukkosairastuminen tai sen uhka, kun tauti ei tartuntavaaransa vuoksi ole hoidettavissa normaalitoiminnan puitteissa tai kun kyseessä on laaja joukkosairastuminen, jonka hallitsemiseen tavanomaiset resurssit eivät riitä.

Biouhassa kyse voi olla myös mikrobin tai toksiinin eli biologisen organismin tuottaman myrkyllisen aineen tahallinen levitys.

Tullin_huumekoira_3Harjoitus on osa Suomen viranomaisten varautumista tilanteisiin, joissa rajanylityspaikalla epäillään vakavaa tartuntatautitapausta. THL:n mukaan harjoittelua tarvitaan, koska voimakkaasti kasvanut kansainvälinen matkailu sekä eläinten, elintarvikkeiden ja tavaroiden liikkuminen rajojen yli voi tuoda Suomeenkin harvinaisen taudin.

Harjoitus liittyy WHO:n kansainvälisten terveyssäädösten toteuttamiseen, johon Suomi on 196 muun maan kanssa sitoutunut. Viranomaisten yhteiselle harjoittelulle havaittiin tarvetta, kun Suomen terveysturvallisuuden tilanne arvioitiin laajalti vuonna 2017.

 Tullin lisäksi mukana harjoituksessa ovat Rajavartiolaitos, poliisi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Vantaan kaupunki, Finavia sekä Liikenne- ja viestintävirasto.

Suomessa toimii myös biologisten uhkien osaamiskeskus (BUOS), joka on biosuojelulääketieteen ja biologisten uhkien hallinnan kansallinen asiantuntijaorganisaatio. BUOS on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, puolustusvoimien ja Ruokaviraston yhteishanke. 

Lue myös: