Turkish Airlinesin Airbus A330 ulos kiitotieltä Katmandussa

Turkish_AirlinesTurkish Airlinesin laajarunkoinen Airbus A330 -matkustajakone (TC-JOC) on joutunut onnettomuuteen Katmandussa Nepalissa. Kone ajautui laskun jälkeen ulos kiitotieltä 02.

Lento THY726 oli lähtenyt matkaan Istanbulin Ataturkista (LTBA) määränpäänään Nepalin Katmandun Tribhuvan kansainvälinen (VNKT) lentokenttä.

Sää määräkentällä Katmandussa oli sateinen ja sumuinen.  Lento THY276 joutuikin lentämään odotuskuviossa noin 45 minuuttia odotellen sään parantumista. Ensimmäinen lähestymisyritys päätyi ylösvetoon.

Toisen lähestymisen jälkeisessä laskussa matkustajakone ajautui vasemmalle ulos kiitotieltä ja sen nokkateline taittui alta jättäen koneen nurmikolle nokka maassa. Onnettomuus tapahtui aikaisin keskiviikkoaamuna 4. maaliskuuta kello 07.45 paikallista aikaa. Koneessa oli 227 matkustajaa 11 hengen miehistö, joista kenenkään ei ole kerrottu loukkaantuneen vakavasti.

Matkustajat kuvasivat tapahtumaa mobiililaitteillaan niin koneessa kuin liukujen kautta tehdyn evakuoinnin jälkeen. Videot päätyivat luonnollisesti nopeasti sosiaaliseen mediaan.

Katmandun lentokentän antaman lausunnon mukaan A330 olisi laskeutunut nurmikolle kiitotien ja rullastien väliin. Tribhuvanin lentokentällä oli onnettomuuden aikaan käytössä 3050 metriä pitkä kiitotie 02.

Lentokentällä on ainoastaan yksi kiitotie, joten onnettomuus sulki lentokentän. Tiedotteen mukaan Tribhuvan olisi suljettu ilta viiteen saakka.Toimenpiteet kotimaan liikenteen hoitamiseksi on jo kuitenkin aloitettu pian onnettomuuden jälkeen.

Lentokentällä on käytössä ainoastaan VOR-radiomajakkaan ja RNAV-laitteistoihin (RNP AR) perustuvia epätarkkuuslähestymismenetelmiä. Lentokenttä sijaitsee vuorten keskellä ja lähellä lentokenttää olevat huiput kohoavat noin 21 100 jalan eli noin 6,4 kilometrin korkeuteen.

Kathmandu Postin kuva turmapaikalta

AirLive.net video tapahtumapaikalta koneen evakuoinnista