Tutkinta vahvisti - Super Puman valonheitin esti rahtialuksen karilleajon

crownmary_rajavartiolaitosLänsi-Suomen merivartiosto sai viime viikolla valmiiksi esitutkinnan, jossa hollantilaisen Crown Mary -rahtialuksen päällikön epäillään syyllistyneen vesiliikennejuopumukseen sekä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kohti karikkoa kulkeneen aluksen miehistö havahtui vasta Super Puma -pelastuskopterin valonheittimeen.

Tapahtumat käynnistyivät 29. kesäkuuta illalla hieman ennen puoltayötä, kun MRCC Turku -meriliikennekeskus huomasi Crown Maryn poikenneen reittijakojärjestelmän ulkopuolelle Ahvenanmaan eteläpuolella. Rahtialus oli matkalla Ruotsin Härnösandiin ja sen olisi pitänyt kääntyä jo paljon aiemmin kohti Ruotsia.

Meriliikennekeskus ja merivartiosto yrittivät ottaa alukselle yhteyttä tässä kuitenkaan onnistumatta. Länsi-Suomen merivartiosto hälytti tapahtuma-alueelle sekä vene- että helikopteripartion.

Suoritetun tutkinnan perusteella parinkymmenen minuutin ajon päässä karikolta olleella aluksella havahduttiin vasta Rajavartiolaitoksen AS332L1 Super Puma -helikopterin Spectrolab NightSun -valonheittimen äärimmäisen kirkkaaseen keilaan.

superpuma

Vielä vapaavuorolla ollut aluksen perämies oli saavuttuaan komentosillalle havainnut sen olleen miehittämätön. Perämiehen ohjaamana alus muutti kurssiaan ja vakava onnettomuus vältettiin.

Rahtialuksen komentosillalta kerrottiin, että aluksen päällikkö oli nukahtanut kesken ajon. Meripelastushelikopteri vinssasi Rajavartiolaitoksen virkamiehet rahtialukselle selvittämään tapahtunutta tarkemmin.

Käynnistetty tutkinta vahvisti epäilykset siitä, että aluksen komentosilta oli tapahtuma-aikana ilman miehitystä, vaikka aluksen päällikkö itse oli tuolloin vahtivuorossa. Tästä johtuen yhteydenottoihin ei vastattu.

rahtialus_rajavartiolaitosTutkinnassa on ilmennyt että aluksen päälliköllä on ollut kiinniottohetkellä 1,89 promillen verran alkoholia veressään. Alkoholilla epäillään siten olleen merkittävä osa tapahtumassa. Vesiliikennejuopumuksen raja ammattimaisessa vesiliikenteessä on 0,5 promillea.

Ilman viranomaisten määrätietoista toimintaa olisi alus todennäköisesti ajanut karille. Asia on siirtynyt syyteharkintaan Ahvenanmaan maakunnan maakuntasyyttäjävirastoon.

 

Lue myös: