Ulosottovirasto häätää ilmailijat Helsinki-Malmin lentoaseman hangaarista - tyhjennetään vappuaattona

Hangaari_ulko_etuHelsingin kaupunki on määrännyt Helsinki-Malmin lentoaseman alkuperäisen vuonna 1937 valmistuneen lentokonehalllin, tyhjennettäväksi lopullisesti vappuaattona 30. huhtikuuta 2019. Tyhjentäminen alkaa aamupäivän aikana. Lentokonehuoltoja pyritään tekemään loppuun hangaarissa vielä tämän päivän aikana.

Lentokoulu BF-Lento Oy ja useat muut lentokoneiden omistajat ovat tähän saakka käyttäneet hangaaria vanhan sopimuksensa ehtojen mukaisesti lentokoneiden säilytykseen ja huoltoon, vastoin häätökehoituksia. Tilasta on maksettu koko ajalta käypää vuokraa, eikä kaupunki ole kiistänyt tätä vuokranmaksua.

Hangaari_mielenilmaus_2Malmin lentoaseman ystävät rt:n mukaan Helsingin kaupunki ei jatkanut lentokonesuojan käyttäjien määräaikaisia vuokrasopimuksia kiistanalaisesti kaksi vuotta sitten. Lautakuntakäsittelyssä esittelijän mukaan vuokratarjouksia tilasta ei ollut tullut, vaikka niitä oli esitetty useita.

Myöhemmin yritysvuokraus-yksikön päällikkö hylkäsi MLY:n mukaan vuokratarjoukset. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimukset, ja asia on viety hallinto-oikeuteen kesällä 2017. Hallinto-oikeus ei ole vielä tehnyt päätöstään.

Kaupunki haki sillä aikaa asiakkailleen häädön oikeusteitse, ja hovioikeuden päätöksen mukaisesti Helsingin ulosottovirasto on toteuttanut häädön. Omistajat siirtävät lentokoneet nyt ulos asiantuntemattomien tahojen tekemistä siirroista aiheutuvien vahinkojen välttämiseksi.

Malmi on operaatiomäärältään edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä. Vuonna 2018 lentokentällä oli 30 773 operaatiota eli nousua ja laskua. Malmin lentokenttäyhdistyksellä on vuokrasopimus lentokentästä vuoden 2019 loppuun saakka. Tämän jälkeen ilmailutoimintaa uhkaa loppuminen ja alueella aiotaan rakentaa kerrostaloja.


Lentokonehalli jää tyhjilleen

Hangaari_inside_1Perusteita estää tilan käyttäminen lentokoneiden säilyttämiseen ei ole virallisesti esitetty.

MLY keroo, että syiksi tyhjentämiselle on esitetty mm. tapahtumakäyttöä ja kaupungin omaa tarvetta. Päätökseen vaadittiin oikaisua, mutta sekin hylättiin vedoten riskiarviointiin. Kirjallista riskiarviota ei kaupungilta pyydettäessä ole löytynyt. Viimeksi kaupungin viestinnän twitter-tilillä on nyt ilmoitettu, että tyhjentämisen peruste on “sähköjärjestelmien ikä”.

Alunperin kaupunki määräsi hangaarin tyhjennettäväksi päiväämättömällä ja allekirjoittamattomalla ilmoituksella jo 16.5.2017 mennessä  Kaupungin mukaan hangaari on tällä hetkellä vuokrattavissa vain tapahtumakäyttöön. Alue on voimassaolevan asemakaavan mukaan edelleen lentokenttä.

Lue myös: