US Marinesin uusi raskas kuljetuskopteri CH-53K King Stallion nousi ensilennolleen

CH-53K_kingstallion_first_flight_sikorskySikorsky CH-53K King Stallion -helikopteri nousi ensilennolleen 27. lokakuuta West Palm Beachissa sijaitsevassa yhtiön koelentokeskuksessa. Tyyppi on tarkoitettu Yhdysvaltojen merijalkaväen uudeksi raskaaksi kuljetuskopteriksi. Se on parannettu ja modernisoitu versio nykyisin käytössä olevasta CH-53E Super Stallionista.

Ensimmäisenä ilmaan nousi EDM-1 -prototyyppi (Engineering Development Model 1). Lennon aikana kopteri oli leijunnassa ja sitä ohjattiin eri suuntiin korkeintaan 10 metrin korkeuteen asti.

Noin 30 minuuttia kestänyt lentCH53E_superstallion_c130_HMMV_usnavyo käynnisti kolme vuotta ja 2000 lentotuntia kestävän koelento-ohjelman. Siihen liittyy myöhemmin kolme muuta koneyksilöä. Kopteriohjelma on vuoden verran myöhässä mm. vaihteistoon liittyneiden kehitysongelmien takia.

"CH-53K:n monia järjestelmiä on jo testattu maassa niin erikseen kuin integroituna Ground Test Vehicle -koneeseen. Koelento-ohjelma vie kopteria nyt kohti tyyppihyväksyntää", sanoi CH-53K-ohjelman johtaja Mike Torok.

CH-53K muistuttaa ulkoisesti E-mallia, mutta on huomattavasti tehokkaampi. Siinä on kolme 7332 akselihevosvoiman General Electric GE38-1B -moottoria. Niiden ahtimet on optimoitu toimimaan pölyisissä ja suolaveden kyllästämissä olosuhteissa, joihin merijalkaväen kopterit tyypillisesti joutuvat.

Moottoreissa on tehoa 57 prosenttia aiempaa versiota enemmän. Uusi kopteri kykenee kuljettamaan T64-moottoreilla varustettuun edeltäjäänsä verrattuna lähes kolminkertaisen 12,2 tonnin kuorman 200 kilometrin päähän "hot and high" -olosuhteissa.

CH-53_Stallion_wikimedia_AdrianPingstoneUuteen versioon tulee moderni avioniikka LCD-värinäyttöineen, fly-by-wire -ohjaus, neljännen sukupolven roottorinlavat ja vähän huoltoa vaativa elastomeerinen roottorin napa.

Merijalkaväelle on tilattu 200 CH-53K-kopteria. Käyttöön ne on tarkoitus saada vuonna 2019. King Stallionista tulee suurin Yhdysvaltojen käytössä oleva sotilaskopteri.

CH-53E Super Stallion teki ensilentonsa 1974. Se kehitettiin aiemmasta CH-53 Sea Stallioninsta lisäämällä kolmas moottori. Perusversio teki ensilentonsa 1966. T.T.