US Navyn P-8A Poseidonin pelastustoimet etenevät - meritoimintakone on nostettu rannalle

P8A_pelastus_rannalla2US Navyn P-8A Poseidon -meritoimintakoneen (169561) pelastusoperaatio etenee Havaijilla Oahun saarella Kaneohe Bayn alueella. Noin 70-tonninen lentokone on nostettu irti pohjasta ja siirretty kohti rantaa vesipelastukseen soveltuvien nostotyynyjen avulla. Tavoitteena on palauttaa mereen päätynyt merivoimintakone takaisin toimintakuntoon.

P8A_pelastus_paUS Navy, Yhdysvaltain merijalkaväki ja pelastustoimissa avustavat yhtiöt ovat onnistuneet nostamaan P-8A Poseidon -meritoimintakoneen irti merenpohjasta, jonne se päätyi 20. marraskuuta pitkäksi menneen laskeutumisen seurauksena.

Meritoimintakone pysähtyi matalaan rantaveteen Yhdysvaltain merijalkaväen Kaneohe Bayn tukikohdan kiitotien 22 jatkeelle. Lentokone säilyi onnettomuudessa yhtenä kappaleena.

P8A_pelastus_suunnitelma1Ensivaiheessa pelastustoimissa lentokone aidattiin puomeilla ettei mahdollinen polttoainevuoto pääse saastuttamaan luontoa. Pelastustoimien aikana alueelta löydettiin kellumassa kuollut merikilpikonna ja läheisyydestä toinenkin yksilö, joka ei ollut kunnossa.

Lentokoneesta poistettiin kaikkiaan noin 7500 litraa kerosiinia. Omat haasteensa pelastustöihin toi myös nousuvesi, joka liikutti meressä ollutta konetta kääntäen sitä vielä noin 30 astetta nokkatelineen ollessa paikallaan.

P8A_pelastus_suunnitelma2Lentokone nostettiin irti pohjasta ja alueen koralleista meripelastukseen soveltuvilla nostotyynyillä, joiden avulla lentokone kuljetettiin rannalle, josta se vedetään edelleen tukikohdan kiitotielle ja lasketaan siellä jälleen omien laskutelineidensa varaan. Siirrossa on varauduttu myös siihen etteivät laskutelineet kanna konetta.

Merijalkaväen toteuttaman nosto-operaation jälkeen meritoimintakone luovutetaan takaisin US Navylle jatkoarviointia varten.

Onnettomuuteen joutuneen P-8A Poseidonin kotitukikohta on Whidbey Island ja se kuuluu Patrol Squadron (VP) 4 Skinny Dragons -laivueeseen. Tapahtumien aikaan koneessa oli yhdeksän miehistön jäsentä.

P8A_pelastus_jatkeellaP8A_pelastus_rannalla1

Lue myös: