USAF:n KC-135 ilmatankkauskone tulee jälleen vuokralle Ilmavoimien harjoitukseen

HN_ilmatankkaus_1Ilmavoimat järjestää 28. huhtikuuta 2. toukokuuta ilmatankkausharjoituksen, jonka päätukikohtana toimii Lapin Lennosto Rovaniemellä. Tankkauskoneena toimi Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien (USAFE) Boeing KC-135 Stratotanker. Myöhemmin toukokuussa käynnistyy KANKI 2014 -harjoitus kotimaisin voimin.

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa ja ylläpitää Ilmavoimien Hornet-ohjaajien ilmatankkauskelpoisuuksia. Harjoitukseen osallistuu F/A-18 Hornet -hävittäjiä Lapin, Satakunnan ja Karjalan Lennostoista. Koneet operoivat harjoituksessa kotitukikohdistaan käsin.

HN_tankkaa_ilmavoimat"Kyseessä on normaali vuotuinen tankkausharjoitus, jossa ylläpidetään Hornet-ohjaajien tankkauskelpuutuksia ja osaamista sekä koulutetaan pätevyyksiä uusille nuoremmille ohjaajille", hävittäjälentolaivue 11:n komentaja Aki Heikkinen Lapin Lennostosta kertoo.

Harjoituksen tankkauskoneena toimii Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimien (USAFE) 100th AAR WINGin tukikohdasta Britanniasta saapuva Boeing KC-135 Stratotanker, joka käyttää päätukikohtanaan Lapin Lennostoa Rovaniemellä.

100th ARW:n tankkereita operoivalla 351st Air Refueling Squadronilla on käytössään 15 KC-135-tankkeria. Yksikön toiminta-alueena on Eurooppa ja Afrikka sekä Atlantin ylitysten tukeminen.

Kone saapuu Suomeen maanantaina 28.4. iltapäivällä. Varsinainen tankkausharjoittelu toteutetaan tiistaina 29.4. ja keskiviikkona 30.4. Perjantai 2.5. on varapäivä. Tankkaukset suoritetaan pääosin Pohjanlahden yläpuolella Oulun edustalla.

Ilmavoimat on toteuttanut 2000-luvulla Suomessa useita vastaavia harjoituksia. Ilmatankkausta on harjoiteltu myös kansainvälisten harjoitusten yhteydessä ulkomailla. Vuodesta 2009 alkaen ilmatankkauspalvelut on ostettu Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimilta.

Lentotoimintaharjoitus KANKI 2014

Ilmavoimat järjestää 12. - 16. toukokuuta lentotoimintaharjoituksen Rissalan ja Rovaniemen tukikohdissa. Harjoitusalueena on Kuopion ja Rovaniemen välinen alue, rajoittuen itäpuolella Suomen valtakunnan rajaan ja länsipuolella Jyväskylä - Rovaniemi -akselille.

 Ilmavoimien HornetHarjoituksessa lennetään lentokoulutusohjelmien mukaisia lentoja kahdellakymmenellä McDonnel Douglas F/A-18 Hornet ja kuudella BAE Systems Hawk -koneella päivittäin klo 10.00 - 21.00 välisenä aikana. Lentotoiminta päättyy perjantaina 16.5. klo 19.00 mennessä.

Harjoitukseen sisältyy matalalentotoimintaa. Lentokoneet käyttävät harjoituksessa soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina muutaman sekunnin kestävinä valoilmiöinä.

Lennoista aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään suuntaamalla toiminta harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.