Utin NH90-helikopterit marraskuussa EU:n taisteluosaston harjoitukseen Ruotsiin

utti_avoimet2Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoona osallistuu 3.-15. marraskuuta Ruotsissa järjestettävään Euroopan unionin taisteluosaston harjoitukseen. Osastoon kuuluu kolme NH90-kuljetushelikopteria ja noin 70 henkilöä. Harjoitusta edeltää rakentajaosaston valmisteluosuus 26.-31. lokakuuta. Sen vahvuus on 21 henkilöä.

Suomi on mukana EU:n taisteluosaston valmiusvuorossa vuonna 2015. Ruotsin johtamaan NBG15-osastoon (Nordic Battle Group 2015) kuuluvat lisäksi Norja, Irlanti, Viro, Latvia ja Liettua.

NBG15:een osallistuu Suomesta helikopteriosasto, johon kuuluu 51 sotilasta ja neljä NHIndustries NH90 -helikopteria. Lisäksi valmiusvuorossa Suomesta on esikuntaupseereita, sotilaspoliiseja sekä huollon edustajia.

Yhteensä mukana on hieman alle 70 henkilöä. Helikoptereilla aiotaan tuottaa taisteluosaston käyttöön lääkinnällinen evakuointikyky.

Marraskuussa Ruotsissa järjestettävä Joint Action 14 -harjoitus on EU:n taisteluosaston valmistautumisvaiheen tärkein harjoitus. Siinä testataan taisteluosaston suoritus- ja yhteistoimintakykyä ennen valmiusvuoron alkamista tammikuun 2015 alussa. Harjoitukseen osallistuu yli 2400 henkilöä seitsemästä maasta.

"Tarkoituksemme on harjoitella ja toimia siten, kuin varsinaiseen operaatioon lähtiessä tekisimme. Huolellisen suunnittelu- ja valmistelutyön lisäksi testaamme joukon keskittämisen toimialueelle sekä yhteistoimintakyvyn muiden kansallisuuksien asettamien joukkojen kanssa", sanoo suomalaisen harjoitusosaston johtaja, Helikopteripataljoonan komentaja everstiluutnantti Jaro Kesänen.

NBG15-taisteluosastoon kuuluvan suomalaisen helikopteriosaston suorituskykyä mitattiin Nato-standardien mukaisesti kesäkuussa 2014, jolloin osasto läpäisi arvioinnin ensimmäisen vaiheen. Ruotsin johtama NBG15-taisteluosasto on valmiusvuorossa 1.1.-30.6.2015.