Venäjän Rosaviatsia ja Japanin MLIT laittoivat Boeing 737 MAXit lentokieltoon

737MAX_tailVenäjän ilmailuviranomainen Rosaviatsia sekä Japanin maa-, infrastruktuuri-, kuljetus- ja matkailuministeriö MLIT laittoivat muiden ilmailuviranomaisten tapaan Boeing 737 MAX -koneet lentokieltoon.

Venäjä ja Japani tiedottivat torstaina 14. maaliskuuta laittavansa Boeing 737 MAX -koneet lentokieltoon valtioidensa alueella välittömästi. Käytännössä MAX -koneet eivät saa lentää missään päin maailmaa.

Vaikutus koskee 59 operaattoria, joilla on eri lähteiden mukaan 371-387 Boeing 737 MAX 8 ja MAX 9 -lentokonetta. Venäjän osalta Globus ja S7 ovat maadoittaneet koneensa. Venäläisyhtiöistä lisäksi Ural Airlines ja Pobeda ovat tilanneet konetyyppiä.

Rosaviatsia kertoo jatkavansa saatavilla olevien tietojen analysointia yhdessä eri lähteiden ja organisaatioiden kanssa ennen MAX -koneiden turvallisen operaatioiden aloittamista.

Japanin MLIT kielsi MAX-koneita lentämästä Japaniin tai maan ilmatilan halki. Yhdelläkään japanilaisoperaattorilla ei ole konetyyppiä käytössä. All Nippon Airways (ANA) on kuitenkin konetyypin tilaaja.

Lopullisen pisteen Boeing 737 MAX -koneiden lennoille laittoi käytännössä FAA jo 13. maaliskuuta. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen kertoi saaneensa satelliittidatan lisäksi myös todisteita turmapaikalta, jotka yhdistivät Ethiopion Airlinesin 10. maaliskuuta tapahtuneen lentoturman 29. lokakuuta tapahtuneeseen Lion Airin turmaan.

Lue myös: