Venäjä sulki ilmatilansa Isolta-Britannialta - vetoaa lentoliikennesopimuksen vastavuoroisuuteen

BA10_FR24Venäjän siviili-ilmailuviranomainen Rosaviatsia ilmoitti kieltävänsä lennot Venäjälle ja Venäjän ilmatilaan Ison-Britannian lentoyhtiöiltä. Kyseessä on vastatoimi Ison-Britannian asettamasta lentokiellosta venäläistoimijoille.

Iso-Britannia ilmoitti 24. helmikuuta venäläisyhtiöitä koskevan lentokiellon astuvan voimaan 25. helmikuuta kello 00.01 UTC-aikaa. Rosaviatsian mukaan Aeroflot on perunut lentonsa 25. helmikuuta alkaen.

Venäjän ilmailuviranomainen muistuttaa lausunnossaan maiden välisen lentoliikennesopimuksen kaksisuuntaisuudesta, joka takaa molempien valtioiden toimijoille yhtäläiset ja reilut toimintamahdollisuudet. Tämän perusteella Rosaviatsia on lähettänyt Ison-Britannian ilmailuviranomaiselle pyynnön noudattaa lentoliikennesopimusta.

BA_tailVenäjä ottaa käyttöön samanlaiset toimet ja kieltää Ison-Britannian lentoyhtiöiltä pääsyn Venäjälle ja Venäjän ilmatilaan. Päätös koskettaa Venäjän mukaan kaikkiaan noin 70 Venäjän ylilentävää reittiä ja kahta päivittäistä lentoa Lontoon ja Moskovan välillä.

Päätös koskettaa erityisesti British Airwaysia ja Virgin Atlanticia. Molemmat lentoyhtiöt ovat käyttäneet normaalia eteläisempiä reittejä jo 24. helmikuuta lähtien kiertäen Venäjän ja Ukrainan ilmatilat.

Myös EU-maiden johtajat ovat sopineet uusista Venäjää koskevista pakotteista. Niiden yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu. Pääministeri Sanna Marin mainitsi lehdistötilaisuudessa mukana olevan teknologian vientikielto lentoliikenteen palveluihin. 

Päivitys: Tarkennettu vaikutuksia Venäjän ylilentojen määrästä.

 Lue myös: