Venäjä suorittaa arviointikäynnin Lapin lennostoon - NATO:n Trident Juncture 18 -harjoitus käynnistyy

HN_kaarrossaVenäjä suorittaa Wienin asiakirjan 2011 mukaisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän arviointikäynnin Lapin lennostoon 22.-24. lokakuuta 2018. Seuraavana päivänä lennostossa alkaa Naton järjestämä monikansalliseen Trident Juncture 18-harjoitus, jonka onka isäntämaa on Norja.

Arviointikäynnin tarkoituksena on todentaa, kuinka Suomen Wienin asiakirjaan 2011 perustuvassa vuotuisessa sotilaallisessa tiedonvaihtoilmoituksessa raportoimat tiedot Lapin lennoston osalta täsmäävät arviointiryhmälle esitettävien tämänhetkisten tietojen kanssa.

Lapin lennosto osallistuu juuri alkamassa olevaan kansainväliseen harjoitukseen Trident Juncture 2018. Kyseinen NATO:n harjoitus järjestetään 25.10.–7.11.2018. Siihen osallistuvia suomalaisia harjoitusjoukkoja toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Lennoston tukikohtaan tukeutuvat myös TRJE18-harjoitukseen osallistuvia yhdysvaltalaisia ja belgialaisia lento-osastoja. Niiden kalustona on harjoituksessa F-15 ja F-16 -hävittäjiä. Arviointikäynnin isäntänä on Lapin lennoston komentaja, eversti Antti Koskela.

TRJE18-harjoituksessa maa-, meri- ja ilmavoimien joukot harjoittelevat Puolustusvoimien tehtäviä vaativissa monikansallisissa olosuhteissa. Joukkojen lisäksi harjoitutetaan esikuntien kykyä kansainväliseen yhteistoimintaan.

Kyseessä on yksi NATOn suurimmista harjoituksista ja siihen osallistuu kaikkiaan noin 50 000  henkeä 31 maasta. Mukana on 250 lentokonetta, 65 alusta ja jopa 10 000 ajoneuvoa.

Samaan aikaan TRJE-18:sta kanssa järjestetään myös merellinen Northern Coasts 18 (NOCO18) -harjoitus. Suomi toimii tänä vuonna sen  johto- ja isäntämaana kiertävän vastuun mukaisesti. Suomesta osallistuu molempiin harjoituksiin yhteensä noin 2400 sotilasta.

 Lue myös: