Vietnamin-lentojen laittoman maahantulon järjestämisen esitutkinta päätökseen

Rajavartiolaitos_kuva1Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on saanut valmiiksi esitutkinnan Vietnamin-lennoilta Suomeen tehtyjen laittomien maahantulon järjestämisten osalta. Rajavartiolaitos kertoi elokuussa paljastaneensa loppukesän aikana aikana useita Vietnamista tulleita laittomia maahantulijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Finnair avasi 14. kesäkuuta kolme kertaa viikossa lennettävän reitin Helsinki-Vantaalta Vietnamin Hanoihin. Rajavartiolaitos ohjeisti jo tuolloin omaa henkilöstöään lentoasemalla kohonneesta riskistä. Myös Finnair koulutti lähtöselvityshenkilöstöään Vietnamissa.

Rajanylitys"Ensimmäiset jäivät kiinni heinäkuussa ja mukana oli aidoilla toisten henkilöiden matkustusasiakirjoilla maahan yrittäviä henkilöitä. Osalla taas ei ollut lainkaan matkustusasiakirjoja",  sanoi Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö Pentti Alapelto.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on heinäkuun puolesta välistä lähtien tutkinut poikkeuksellisen laajaa epäiltyä vietnamilaisten törkeää laittoman maahantulon järjestämistä.

Jutun esitutkinta on nyt valmistunut ja siirtynyt yhdeksän epäillyn henkilön osalta syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon.

Elokuussa tiedotettiin kiinniotettujen joukossa olleen useita eri kansalaisuuksia. Joukossa oli Suomen, Vietnamin,  Saksan ja Kiinan kansalaisia. Epäillyt suomalaishenkilöt olivat etniseltä taustaltaan vietnamilaisia.

Lue myös: