VS: Helsinki-Vantaan kiitoteiden eteläpäädyn mäelle tulossa uusi lentokoneiden bongausalue

vasamapuisto_0718_loci_arkkitehditVantaan kaupunki suunnittelee rakentavansa Helsinki-Vantaan kiitoteiden eteläpään jatkeiden väliin Vasamapuiston, josta aukeaisi näkymä kentän liikenteeseen. Alue on nykyisinkin konekuvaajien suosiossa, mutta useimmiten epävirallisilta paikoilta. Vantaan Sanomien mukaan alueelle tulee 10-20 metriä korkea mäki ja mahdollisesti jopa näkötorni.

Alue on Tikkurilantien eteläpuolella ja sen molemmilla puolilla on yritys- ja logistiikka-alueita. Etelässä Vasamapuisto jatkuu viheralueena ja golf-harjoitteluun tarkoitettuna rangena Kehä kolmoselle asti.

Puistoon on tulossa valaistu käytävä ja kivituhkapintaisia reittejä. Mäelle voi kiivetä portaita tai käytäviä pitkin. Alueen suunnittelusta vastaa LOCI maisema-arkkitehdit Oy. Mäen huipulta pitäisi olla hyvä näköala Helsinki-Vantaan kiitoteiden 04L ja 04R eteläpäiden liikenteeseen.

vasamapuisto_0718Kuva oikealla on otettu teollisuusalueelta Vasamakujalta aivan tulevan Vasamapuiston itäpuolelta. Sen mäeltä aukeaisi näkymä kiitotien 04R finaaliin kuvan rakennusten yli.

Vantaan Sanomien uutisessa ei kerrota, onko puiston yhteyteen suunnitteilla pysäköintialuetta. Sellainen olisi kuitenkin tarpeen, mikäli yleisön halutaan löytävän logistiikka-alueen keskellä olevan kohteen.

Tikkurilantien varret ovat jo nyt ilmailuvalokuvaajien suosiossa. Virallisia paikkoja tälle toiminnalle ei kuitenkaan ole ja autojen pysäköinti on hankalaa. Uusi puisto oikein toteutettuna saattaa sellaisen tarjota.

HEL_terassi_elok_2Suosittuja kuvauspaikkoja Helsinki-Vantaalla ovat myös lentoaseman TOKE-rakennuksen virallinen katseluterassi (kuvassa vasemmalla), Katriinantien varsi sekä ns. Lemminkäisen kalliot Tuusulanväylän varrella.

Katriinantielle suunniteltiin taannoin kuvauskoroketta lentokoneita katsomaan ja valokuvaamaan tuleville, mutta sen rakentaminen kaatui säästöihin.

Uudesta Vasamapuistosta ei kuitenkaan kannata vielä innostua, sillä yli 700 000 euroa maksavan 5,7 hehtaarin laajuisen puiston toteuttaminen alkaa vasta 2020-luvun alussa. T.T.

Vantaan Sanomien uutinen