VTT toteutti yhteistyössä Saabin kanssa Gripen E/F -hävittäjien sivuperäsimen rasituskokeet

GripenE_ilmassaSaabin yhteistyö VTT:n kanssa on jatkunut tiiviinä HX-hankkeen jälkeen ja osapuolet ovat toteuttaneet menestyksekkäästi Gripen E/F -hävittäjän sivuperäsimen rasituskokeet. VTT osallistuu Saab 39 E Gripen -hävittäjien rakenneosien materiaali- ja tuotekehityskokeisiin. Nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun VTT oli mukana tärkeän osakokonaisuuden varsinaisissa tarkastuskokeissa.

Noin 12 kuukautta – simuloinnista kalibrointiin ja itse väsytysspektrien testaamiseen – kestäneen projektin jälkeen dedikoitu kuormituskehä oli käyttövalmis sivuperäsimen monimutkaisia kokeita varten. Yhdessä Saabin tekemän analyysin kanssa tämä rasituskoe oli hyvin tärkeä tekijä Gripen-hävittäjän osan rakenteellisen iän tosituksessa.

 Saab_GRE_takaa”Sivuvakaajan väsytyskoe oli hyvin tärkeä vaihe, sillä se oli vaativa fyysinen rasituskoe tälle tärkeälle osalle. Lisäksi koe osoitti yhteistyön tärkeyden. VTT:llä on tältä alalta hyvää osaamista ja pitkä kokemus. Hyvät tulokset aiemmista koeprojekteista sekä kokemus toimimisesta Suomen ilmavoimien nykyisen kaluston kanssa tekivät hyväksyntäkokeisiin siirtymisestä luonnollisen askeleen”, kertoo Saabin Head of Airframe Technology Strategy Martin Helmfrid.

”VTT on aiemmin suorittanut spektriväsytyskokeita erilaisille lentokoneen osille, mutta Gripen E/F:n sivuperäsimen täysimittainen väsytys- ja vaurionkestokoe on meille historiallinen askel. Tällä kokeella osallistumme Gripen E/F -hävittäjien rakenteellisen lentokelpoisuuden hyväksymisprosessiin yhdessä Saabin kanssa. Olemme ylpeitä asemastamme Saabin strategisena kumppanina, ja tämä projekti on erinomainen esimerkki menestyksekkäästä suomalais-ruotsalaisesta puolustusyhteistyöstä”, sanoo VTT:n ilmailu- ja puolustusalan asiakkaista vastaava asiakkuusjohtaja Aslak Siljander.

Saab on ollut VTT:n strateginen kumppani vuodesta 2019. Vuoden 2021 aikana Saab teki investoinnin, joka laajensi yhteistyötä uusille tutkimusaloille.

Lue myös: