Vuoden pääharjoitus LIVEX 2015 testasi Ilmavoimien taistelutavan (video)

livex_3_net_puolustusvoimatVuoden laajimman LIVEX 2015 -ilmaoperaatioharjoituksen tavoitteena oli kouluttaa henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä sodanajan tehtävään kaikilla ilmasodankäynnin ydinalueilla. Siihen osallistuivat viime viikolla kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Muiden ilma-alusten ohella mukana oli peräti 30 F/A-18 Hornet -hävittäjää.

"Harjoituksen aikana testattiin ilmavoimien taistelutavan mukaiset operatiivisen johtamisen sekä tulenkäytön johtamisen ketjut - molemmat toimivat", tiivistää everstiluutnantti Joni Mahonen Ilmavoimien esikunnasta.

Harjoituksesta kerätään laaja palaute ja lopputulos analysoidaan tarkasti. Toimintatapoja, johtamista ja suorituskyvyn käytön harjoittelua kehitetään havaittujen tarpeiden mukaan edelleen.

Harjoituksen aikana lennettiin noin 800 lentosuoritusta. Parhaimmillaan ilmassa oli yhtä aikaa koko harjoitukseen osallistuva kalusto eli viitisenkymmentä konetta.

joni_mahonen_puolustusvoimat”Pääsimme harjoittelemaan esimerkiksi ilmasta maahan -toimintaa osana ilmaoperaatioiden kokonaisuutta ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa ja saimme arvokasta palautetta käytännön toiminnasta”, Mahonen (kuvassa vasemmalla) kertoo Ilmavoimien tiedotteessa.

Ilmavoimien Hornet-kalustolle on luotu elinkaaripäivityksen (MLU2, MidLife Update) yhteydessä ilmasta-maahan -iskukyky erilaisilla täsmäaseilla.

Uuden suorituskyvyn luominen on ollut osa Puolustusvoimien kaukovaikutuskyvyn kokonaisuuden kehittämistä, ja se antaa Ilmavoimille mahdollisuuden tukea kaikkien puolustushaarojen yhteisoperaatioita nopealla ja kauaskantoisella asevaikutuksella.

Koko Ilmavoimien Hornet-kalusto on määrä päivittää MLU2-tasoon vuoden 2016 loppuun mennessä.

Reserviläiset merkittävässä roolissa

Pääosa Ilmavoimien tämän vuoden kertausharjoituksista pidettiin LIVEX:in yhteydessä. Harjoitus oli puolustusvoimauudistuksen jälkeen Ilmavoimissa ensimmäinen, jossa oli mahdollisuus laajamittaiseen reserviläisten kouluttamiseen. LIVEX:in aikana kertaamassa oli noin 1500 ilmavoimien reserviläistä.

livex_1_net_puolustusvoimatHeidät oli sijoitettu pääasiassa Rissalan, Pirkkalan ja Hallin lentokentille ja Vieremän maatietukikohtaan.

"Harjoituksen aikana ovat ilahduttaneet etenkin hyvät palautteet reserviläisten osaamisesta ja innokkuudesta", Mahonen toteaa.

Ilmaoperaatioharjoitus LIVEX 2015 järjestettiin 5.-9. lokakuuta koko valtakunnan alueella. Mukana oli noin 1500 reserviläistä, 800 henkilökuntaan kuuluvaa sekä noin 100 varusmiestä. Harjoituksen johti Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri.

Harjoitukseen osallistui 30 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 12 BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Lisäksi harjoitukseen osallistui maavoimien NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri.

Lue myös: