Yli 31 000 allekirjoitusta kerännyt Malmin lentoasemaa koskeva kuntalaisaloite Helsingin kaupungille

HF_terminaaliSuomen kaikkien aikojen suurin kuntalaisaloite eli Helsingin Malmin lentokentän ilmailukäytön jatkoa selvittävä kuntalaisaloite luovutettiin Helsingin kaupungille 2. elokuuta 2021. Tavoitteena on kunnallisen kansanäänestyksen järjestäminen.

Aloite “Kunnallinen kansanäänestys Helsinki-Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailukäytössä” luovutettiin Helsingin kaupungin kirjaamoon maanantaina 2. elokuuta 2021 kello 9. Aloite keräsi runsaasti kannatusta ja allekirjoituksia oli yli 31 000. Määrä ylittää vaaditun neljän prosentin kannatusrajan kymmenellätuhannella.

Helsingissä ei ole aiemmin järjestetty kunnallista kansanäänestystä, mutta nyt kuntalaiset vaativat sitä lain edellytykset ylittävällä kannatusmäärällä. Lentokentän ilmailukäytön puolustajien mukaan kyse ei ole joko-tai -mallista vaan esimerkiksi juuri julkistetusta Helsinki City Airpark -hybridimallista, jossa aluetta kehitettäisiin sekä ilmailu- että asuntokäyttöön.

“Kunnallinen kansanäänestys Malmin lentoasemasta on oivallinen tapa koeponnistaa, miten erityisen merkittävissä yksittäisissä asioissa voidaan myös Helsingissä hyödyntää poliittisten tahojen paljon korostamaa suoraa demokratiavaikuttamista", kommentoi Lex Malmiakin työstänyt Frank Töölö aloitteen luovutuksen jälkeen.

“Tänään maanantaina alkaa uusi viikko ja Helsinki valmistautuu uuden, kuntavaalien perusteella saamansa hallinnon käytäntöönottoon. Uudet päättäjät, mutta muuttuuko politiikka vai jatketaanko vanhalla – ja tarkoitan nyt nimenomaan Malmin lentokentän kohtaloa. Kumpia uudessa kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa nyt on? Riidanhaluisia vaiko rauhaa kaipaavia Malmin lentokenttäasiassa? Se kiinnostaa helsinkiläisiä yhä enemmän", kommentoi aloitteen vireillepanija ylipormestari Raimo Ilaskivi.

“Kuntalaiset haluavat aloiteoikeutensa turvin asiaan selvyyden kansanäänestyksen kautta. Alkuperäisen päätöksen mukaan alue on varattu ilmailukäyttöön, mutta sitä päätöstä on yritetty muuttaa vuosikymmeniä. Kysyttäköön siis kaupunkilaisilta", toteaa aloitteen kolmas vireillepanija Timo Hyvönen.

Sunnuntaina 1. elokuuta 2021 aloite oli kerännyt 31284  kannatusta.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Aloitteen vireillepanijat Frank Töölö (myös Lex Malmi -kansalaisaloitteen vireillepanija) ja Timo Hyvönen (Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja) luovuttivat aktiivien keräämät kannatuslistat Helsingin kaupungin kirjaamoon ja lähettivät oikeusministeriön aloitepalvelussa kerätyt nimet sähköisesti kaupungin käsiteltäviksi. Aloitteen kolmas vireillepanija ylipormestari Raimo Ilaskivi ei päässyt paikalle perhesyistä.