Yllättävä vaaratilanne avaruuskävelyllä - kypärä alkoi täyttyä nesteellä (video)

Luca-on-EVA_esaAstronautti Luca Parmitanon uran toinen avaruuskävely päättyi lyhyeen, kun kesken työskentelyn hänen kypäränsä alkoi täyttyä nesteestä. Aluksi se tuntui kosteutena niskassa, mutta lopulta alkoi haitata jo puhumistakin. Tehtävä keskeytettiin ja Parmitano palasi onnistuneesti ilmalukkoon.

Euroopan avaruusjärjestön italialainen astronautti Luca Parmitano oli eilen illalla Suomen aikaa EVA-23-avaruuskävelyllä kansainvälisen ISS-avaruusaseman ulkopuolella.

astrolucanet_esaKysessä oli sarja erilaisia huoltotehtäviä, jotka Parmitano (EV-2) ja hänen kumppaninsa Chris Cassidy (EV-1) olivat aloittaneet edellisellä kävelyllä 9. heinäkuuta. Tarkoituksena oli valmistella asemaa uuden venäläisen MLM-modulin (Multipurpose Laboratory Module) saapumista varten.

Kun tehtävä oli kestänyt vajaat puolitoista tuntia, Parmitano oli parhaillaan valmistelemassa uuteen moduliin tulevaa Ethernet-kaapelia. Yllättäen hän kertoi maassa olevalle lennonjohdolle, että tuntee niskassaan kosteutta. Sen määrä kasvoi nopeasti ja vieressä ollut Cassidy kertoi näkevänsä nestettä jo visiirin takanakin.

Tilannetta pohdittiin lennonjohdossa hetki. Lopulta Parmitano komennettiin takaisin ilmalukkoon kun kypärässä leijuvaa nestettä alkoi jo mennä korviin, nenään ja suuhun.

Jopa puhuminen vaikeutui eikä Parmitano kuullut enää lennonjohdon radioviestejä. Hän pääsi kuitenkin siirtymään onnistuneesti takaisin asemalle. Tätä vaihetta ei näytetä ESA:n tapauksesta julkaisemalla videolla (alla).

Tilanne oli varmasti erittäin epämiellyttävä, mutta kovan astronauttikoulutuksen läpäissyt Parmitano ei mennyt paniikkiin. Kun hän tuli ilmalukosta, kolme muuta astronauttia avasivat nopeasti hänen kypäränsä.

Tarvittiin runsaasti pyyhkeitä, sillä kypärän sisältä lähti leijumaan nestettä. Samaten Parmitanon päätä kuivattiin usealla pyyhkeellä.

Arvioiden mukaan nestettä oli kypärässä 1 - 1,5 litraa. Sen alkuperästä ei ole vielä varmaa tietoa

Avaruuspuvussa on astronautin nestetankkaukseen tarkoitettu litran vesisäiliö, mutta Parmitanon mukaan neste ei maistunut samalta vaan "hassulta". On mahdollista, että se liittyy vuotoon avaruuspuvun jäähdystysjärjestelmässä, jossa vettä on 3,8 litraa.

Luca-on-Canadarmnet_nasaAlunperin kuusi tuntia 15 minuuttia kestäväksi suunniteltu avaruuskävely lyheni tunti 32 minuuttiin ja oli siten ISS-aseman historian toisiksi lyhin. Parmitanon palattua sisälle Cassidy keräsi keskeytyneen tehtävän tarvikkeet ja työkalut.

Luca Parmitano (36) on ensimmäinen italialainen, joka on tehnyt avaruuskävelyn. Hän lensi asemalle 28. toukokuuta. Aiemmin hän oli sotilaslentäjä, joka lensi mm. AMX-rynnäkkökonetta. Parmitano on myös koelentäjä.