Yllätys Skiexpossa: upeita kuvia Suomen Ilmailuopiston koneista Porin ilmatilassa

sio_mikko_maliniemi_4Hiihtokauden avajaistapahtuma Skiexpo käynnistyi perjantaina Helsingissä. Samassa yhteydessä järjestetään Digiexpo, joka yhä enemmän vaikuttaa muuntuvan pelimessuiksi. Messukeskuksesta löytyy viikonloppuna yllättäen myös ilmailijoita kiinnostavaa nähtävää, sillä Ilmavoimat ja Suomen Ilmailuopisto ovat mukana. SIO:n osastolla voi ihailla tuoreita ilmasta-ilmaan -valokuvia opiston kalustosta.

Digiexpossa on takavuosina ollut valokuvaukseen liittyviä näytteillepanijoita, mutta nyt ne ovat jääneet vähemmistöksi pelialan edustusten varjoon.

sio_MESSUT_2Alueelta löytyi kuitenkin 4K-kuvaa tuottava, viime keväänä myyntiin tullut DJI Phantom 3 Professional-kuvauskopteri (vasemmalla). Älypuhelimella tai tablettitietokoneella täydennettynä se on suoraan paketista valmis lennätettävä.

Skiexpossa on mukana myös ilmailualan toimijoita, jotka pyrkivät tavoittamaan nuoria alalle mahdollisesti haluavia. Sekä Ilmavoimien että Suomen Ilmailuopiston osastot ovat hieman piilossa Messukeskuksen uuden ja vanhan osan liittymäkohdassa (osastojen numerot ovat 6h61 ja 6k61).

Ilmavoimien osastolla on esillä kaupallisella alustalla pyörivä McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -simulaattori. Messukävijät pääsevät lentämään sillä aidossa BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneen Martin Baker -heittoistuimessa istuen. Nähtävänä on myös Hornetin heittoistuin ja tietokonepohjainen huoltosimulaattori.

Lähinaapurissa on Suomen Ilmailuopiston osasto, jossa on aito Frasca Cessna -simulaattori. Se on varustettu Garmin G1000 -avioniikalla. Tätäkin laitetta messukävijät saavat itse kokeilla.

sio_MESSUT_1Osastolla on myös suuri videonäyttö, jota voi katsoa Finnairin vanhoilla business-luokan istuimilta. Ohjelmana pyörii mm. kolmiulotteinen video lento-oppilaan ensilennosta Embraer Phenom -suihkukoneella.

Toisena vaihtoehtona näytölle on kuvakaruselli, jossa pyörii yli sata tuoretta, vain pari viikkoa sitten otettua upeaa ilmasta-ilmaan -kuvaa opiston lentokoneista. Kuvaaja Mikko Maliniemi on valinnut ne noin 8000:sta otoksesta, jotka tallentuivat muistikortille Porin lähistön ilmatilassa.

sio_mikko_maliniemi_2Kuvat on otettu yhden iltapäivän aikana hyvän ennakkosuunnittelun mahdollistamana. Kuvausalustana oli opiston Beechcraft BE36 Bonanza, jonka ovet oli irrotettu. Kuvassa oikealla myös kuvauskoneen varjo näkyy.

Syksyisen kuulas ilma, Porin edustan merimaisema ja maaston ruskan värit antavat kuville hienon taustan. Monien mielestä Suomen tämän hetken paras ilmasta-ilmaan -kuvaaja Maliniemi on hyödyntänyt olosuhteita ja opiston osaavia pilotteja tallentaakseen kansainvälisen luokan lentokonekuvia.

Pieni otos materiaalista on tämän uutisen yhteydessä (klikkaa kuvat suuremmaksi). Niiden valinta yli sadasta hienosta kuvasta oli oikeasti vaikeaa. Skiexpossa viikonlopun aikana kävijöiden kannattaakin ehdottomasti piipahtaa Ilmailuopiston osastolla katsomassa muutkin. T.T.

sio_mikko_maliniemi_5

sio_mikko_maliniemi_1

sio_mikko_maliniemi_3

sio_mikko_maliniemi_6