Aeroméxico Connectin Embraer 190 -kone tuhoutui keskeytetyssä lentoonlähdössä - kaikki pelastuivat

Aeroméxicon alueellisen lentoyhtiö Aeroméxico Connectin Embraer 190 -matkustajakone (XA-GAL) tuhoutui pian lentoonlähdön jälkeen turmassa Meksikossa 31. heinäkuuta. Embraer oli lähdössä lennolle Durangosta Guadalopu Victorian kansainväliseltä lentokentältä. Evakuointi onnistui ja kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet pelastuivat.

Aeroméxico Connectin lento AM2431 teki lentoonlähtöä heikoissa sääolosuhteissa Durangon Guadalupe Victorian (MMDO) kansainväliseltä lentokentältä iltapäivällä noin kello 15.30 paikallista aikaa 31. heinäkuuta 2018. Lennon määränpää oli Mexico City.

Embraer 190 teki lentoonlähdön Guadalupe Victorian lentokentän kiitotieltä 03. Lähtökiito oli jo pitkällä, kun jotain meni pieleen ennen. Kone oli nousemassa ilmaan, kun lentoonlähtö keskeytettiin.

Kyseessä oli mahdollisesti moottorihäiriö ennen V1-nopeutta. Embraer kallistui kohti kiitotien reunaa vasen siipi edellä. Kone suistui ulos kiitotieltä ja sen molemmat General Electric CF34-moottorit irtosivat maanpinnalla liukumisen aikana.

Kone pysähtyi reilun 300 metrin päässä kiitotien jatkeella ja miehistö aloitti evakuoinnin. Kaikki 99 matkustajaa ja neljän hengen miehistö evakuoituivat koneesta onnistuneesti ja kuolonureilta vältyttiin. Eri tietojen mukaan jopa puolet tarvitsivat sairaalahoitoa mutta vain kaksi olisi loukkaantunut vakavammin.

Kone syttyi palamaan ja tuhoutui turmassa.

Alueella oli tapahtuman aikaan ukkospilviä, sää oli sateinen mutta tuuli oli lähes tyyntä.

Turmassa tuhoutunut Embraer 190 (sn: 19000173) oli toimitettu ensimmäiselle lentoyhtiöasiakkaalle US Airwaysille toukokuussa 2008. Koneen kolmas käyttäjä Aeroméxico Connect sai sen  laivastoonsa vuonna 2014. Konetyypissä käytettävissä CF-34 -moottoreissa on ollut ongelmia puhaltimen siipien kanssa ja ne ovat johtaneet moottorivaurioihin.

Vuonna 1988 perustettu ja nykyisin SkyTeam -lentoyhtiöallianssiin kuuluva Aeroméxico Connect on Meksikon suurin alueellinen lentoyhtiö. Se lentää noin 60 Embraer-koneen laivastolla lentoja lähes 60 kohteeseen.

Aeroméxico Connect ja sen edeltäjä  Aerolitoral ovat nyt menettäneet kaksi konetta lento-onnettomuuksissa. Edellinen koneen tuhoon johtanut onnettomuus tapahtui vuonna 2001. Tuolloin menetetyn Saab 340 -potkuriturbiinikoneen turmassa ei tullut kuolonuhreja.