Airbus sopi biopolttoaineyhteistyöstä kiinalaisten kanssa

A380Airbus ja Kiinan arvostetuimpiin oppilaitoksiin kuuluva Tsinghua-yliopisto ovat solmineet kumppanuuden, joka tähtää biopolttoaineen tuotantoon ja sen kaupallistamisen nopeuttamiseen.Tutkimuksen on määrä vaikuttaa myönteisesti energian säästämiseen ja päästöjen vähentämiseen Kiinassa, joka on maailman nopeimmin kasvava ilmailumarkkina.

 

Osapuolet vievät yhdessä päätökseen kiinalaisten raaka-aineiden ympäristövaikutusten analyysin ja arvioivat, miten arvoketjua voitaisiin kehittää lentobiopolttoaineiden kaupallistamisen nopeuttamiseksi. Arvoketjussa halutaan edistää biopolttoaineiden käyttöä Kiinassa, joka on maailman nopeimmin kasvava ilmailumarkkina.

Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan, mitkä raaka-aineet soveltuvat biopolttoaineen valmistukseen. Teknisen soveltuvuuden lisäksi arvioidaan käytetyn ruokaöljyn ja levän kaltaisten raaka-aineiden ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Työtä johtaa Airbus tiiviissä yhteistyössä Tsinghuan ja johtavien eurooppalaisten laitosten kanssa.

Toisessa vaiheessa vaihtoehdoista seulotaan esiin lupaavimmat polttoaineratkaisut.

Suunnitelmien mukaan ensimmäiset työn tulokset ovat analysoitavissa vuoden 2012 toisella puoliskolla ja analyysi on saatu valmiiksi vuoden 2013 alkuun mennessä.

Vuodesta 2013 eteenpäin kumppanit tutkivat vaihtoehtoisten polttoaineiden tuotantoprosessin laajentamista ja nopeuttamista niin, että tuotettavat määrät riittävät kaupallisen ilmailun tarpeisiin.

”Vaihtoehtoisten polttoaineiden kaupallistaminen on yksi tärkeimmistä osatekijöistä kunnianhimoisten ympäristötavoitteiden saavuttamisessa ilmailussa”, Airbusin uusien energialähteiden ohjelmajohtaja Frédéric Eychenne sanoo.

”Hanke auttaa meitä ymmärtämään ilmailussa käytettävien biopolttoaineiden kaupallistamista Kiinassa, tunnistamaan mahdollisuuksia ja haasteita sekä arvioimaan, miten mahdollisia sosiaaliset, taloudelliset, markkina- ja teknologiamuutokset ovat, miten paljon ne maksavat ja mitä esteitä ja haasteita niiden tiellä on”, Tsinghua-yliopiston energia-, ympäristö- ja talousinstituutin johtaja professori Zhang Xiliang sanoo.

”Uskomme, että tutkimus vaikuttaa myönteisesti energian säästämiseen ja päästöjen vähentämiseen ja auttaa Kiinan ilmailualaa vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin.”

Kumppanuus on yksi useista hankkeista kestävien biopolttoaineiden tuotantokapasiteetin kehittämiseksi Kiinassa. Airbusin tavoitteena on luoda biopolttoaineiden arvoketju jokaiselle mantereelle tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä tuotannon arvoketjuja on Latinalaisessa Amerikassa, Australiassa, Euroopassa, Lähi-idässä ja nyt myös Aasiassa.