American Airlinesin Boeing 767-300ER syttyi tuleen lentoonlähdössä Chicagossa

Boeing767300_helsinkivantaa_flyfinland_jussikettunenAmerican Airlinesin Boeing 767-300ER -matkustajakone (N345AN) oli 28. lokakuuta nousemassa Chicagon O'Hare-lentokentältä lennolle Miamiin kun sen oikeanpuoleisessa siivessä syttyi tulipalo. Kone onnistuttiin pysäyttämään kiitotielle ja matkustajat evakuoitiin liukujen kautta.

Lennolle AA383 lähdössä olleessa Boeingissa oli 161 matkustajaa ja yhdeksän hengen miehistö. Vajaat kymmenen koneessa olleista loukkaantui lievästi evakuoinnin yhteydessä.

Evakuoinnin aikana tulipalo yltyi rajuksi. Koneen oikea siipi tuhoutui käytännössä kokonaan. Läheiseltä pelastusasemalta saapuneet sammutusajoneuvot tukahduttivat lopulta liekit, mutta keväällä 2003 valmistunut N345AN on suurella todennäköisyydellä korjauskelvoton.

Tiedot tapahtumasta ovat vielä epävarmoja. Boeingin General Electric CF6-80C2B6 -moottorin osia olisi ilmeisesti löydetty lentokenttäalueen rakennuksen katolta yli puolen kilometrin päässä lentoonlähtöön käyteystä kiitotiestä 28R. Tämä voisi viitata suihkuturbiinin katastrofaaliseen hajoamiseen lähtökiihdytyksen aikana.

Toisten tietojen mukaan koneen oikean laskutelineen rengas olisi räjähtänyt ja sen kappaleet olisivat sytyttäneet siiven säiliöissä olleen polttoaineen tuleen.

Matkustajien kuvaamien videoiden perusteella evakuoinnin yhteydessä monet ottivat jälleen mukaansa matkatavaroitaan. Vaikka kone saatiin tyhjäksi nopeasti, matkustamoon alkoi jo tulla savua. Laukkujen kaivaminen lokeroista ja niiden kuljettaminen käytävillä saattaa ratkaisevasti hidastaa evakuointia ja vaarantaa siten ihmishenkiä.

Videoista käy myös ilmi, että tuuli tai koneen vielä käyntiin jääneen vasemman moottorin suihkuvirtaus nosti koneen takaoven liu'un alapäätä irti maasta ja vasten koneen runkoa. Ulos jo ehtineet vetivät sen alas ja painoivat maahan, jotta evakuointia voitiin jatkaa. T.T.

Alla video evakuoinnista. Jos video ei näy, katso se tästä: Twitter