ANS Finland sopeuttaa toimintaansa edelleen - lisää lomautuksia henkilöstölle

ANSF_ATCC_HELKoronaviruspandemia on iskenyt ilmailualalle erityisen voimakkaasti. Lentojen määrä on Suomessa tällä hetkellä noin 80-90 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän ja 12 lentoasemalle ei tällä hetkellä liikennöidä lainkaan. Kansainvälinen lentoliikenne keskittyy rajoitusten ajan Helsinki-Vantaalle, Turkuun ja Maarianhaminaan.

Lentomatkustamiseen liittyvien maailmanlaajuisten rajoitusten takia myös lennonvarmistuspalvelujen kysyntä on vähentynyt rajusti. ANS Finlandissa neuvoteltiin ensimmäisen kerran sopeuttamistoimenpiteistä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa maaliskuussa, jolloin sovittiin lomautustoimenpiteistä toukokuun loppuun saakka.

Lentotoiminta ei ole sen jälkeen toipunut toivotusti eikä nopea toipuminen näytä kovin todennäköiseltä, minkä vuoksi ANS Finlandissa on jälleen huhtikuussa neuvoteltu henkilöstön kanssa säästöjen aikaansaamiseksi.

Raine_Luojus"Käynnistimme ensimmäiset neuvottelut sopeuttaaksemme kuluja niin pian kuin mahdollista, jotta olisimme olleet valmiina heti lentotoiminnan käynnistyessä. Näkymät nopeaan lentotoiminnan elpymiseen eivät kuitenkaan ole kehittyneet toivotusti, joten valitettavasti jouduimme käymään sopeuttamista koskevat keskustelut henkilöstön kanssa uudestaan. Olemme tänään sopineet lisälomautuksista säästöjen aikaansaamiseksi. Arvostan henkilöstömme joustavuutta ja tahtoa keskustella haasteista ja ratkaisuista tässä vaikeassa tilanteessa", sanoo ANS Finlandin toimitusjohtaja Raine Luojus.

Yhdessä henkilöstön kanssa sovittuja säästöjä saavutetaan karsimalla mm. palkkakuluja, joka tarkoittaa käytännössä henkilöstön lomauttamista. Lomautuksissa ja niiden kohdistamisessa kiinnitetään erityistä huomiota liiketoiminnan vaatimuksiin ja ne toteutetaan eri yksiköissä eri tavoin.

ANSF_logo"Koronaepidemia on osoittautunut arvaamattomaksi, ja iskenyt koko ilmailutoimialaan vakavin seurauksin. Nyt näyttää siltä, että ilmailualan kohtaama kriisi tulee edelleen pitkittymään. Onkin tärkeää, että olemme voineet avoimesti ja hyvässä yhteistyössä työnantajan kanssa sopia tarvittavista sopeuttamistoimista, eikä ole tarvinnut mennä irtisanomisiin", kertoo Suomen lennonjohtajien yhdistyksen pääluottamusmies Katariina Syväys.

Yt-neuvottelujen piiriin kuuluu koko Air Navigation Services Finland Oy:n henkilöstö, yhteensä noin 420 henkilöä.

Lue myös: