Arctic Challenge -harjoitus kokoaa kymmeniä sotilaskoneita Pohjolan taivaalle

nordicchallenge_net_LuftforsvaretIlmavoimat osallistuu 11.-27. syyskuuta kansainväliseen Arctic Challenge 2013 -harjoitukseen noin kymmenellä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Kyseessä on Ilmavoimien vuoden tärkeimpiin kuuluva lentoharjoitus. Siihen osallistuu joukkoja Ruotsista, Norjasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista. Kaikkiaan mukana on noin 80 konetta.

Harjoituksen lentotoiminta on osa Suomen, Ruotsin ja Norjan Ilmavoimien rajat ylittävää Cross Border -toimintaa. Harjoituksen tavoitteena on vahvistaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO) ja kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä. Harjoitukseen osallistuu myös Britannian ja Yhdysvaltojen lentokalustoa.

Harjoitus on suunniteltu ja se johdetaan sekä toteutetaan yhteistyössä Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa. Yhdysvallat ja Britannia ovat mukana harjoituskumppaneina.

Harjoituksen lentotoimintaa on Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmatilassa 16.-20. syyskuuta ja 23.-26. syyskuuta kello 9 -18 välisenä aikana. Päätoiminta-alue sijaitsee Pohjois-Ruotsissa. Lisäksi harjoituksessa lennetään Perämeren alueella sekä Suomen että Ruotsin ilmatilassa. Lentotoimintaa on myös Suomessa käsivarren alueella ja Norjassa Bodøn alueella.

MLU_HN_1Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi, Ruotsin Kallax sekä Norjan Bodø ja Örlanti. Ruotsin ilmavoimien lento-osasto tukeutuu harjoituksessa Rovaniemen tukikohtaan. Oulunsalon lentokenttä toimii harjoituksessa varatukikohtana. Osa Suomen Hornet-kalustosta puolestaan toimii Norjan Bodøstä käsin.

Harjoituksen johtaa Ruotsin Ilmavoimien Norrbotten Wing 21:n komentaja. Suomen harjoitusosaston johtaja on Lapin lennoston komentaja eversti Harri Leppälaakso.



Kustannustehokasta ja monipuolista harjoittelua

Harjoituksen tavoitteena on kehittää Ilmapuolustuksen suorituskykyä ja NORDEFCO-puolustusyhteistyötä. Kansainvälinen yhteistoiminta mahdollistaa osallistujamaiden hävittäjäohjaajien laadukkaan ja kustannustehokkaan tavan kehittää kansallisia suorituskykyjä, taktista osaamista sekä yhteistyön eri muotoja. Arctic Challenge mahdollistaa myös johtokeskusten sekä lentotekniikan henkilöstön harjoittelun kansainvälisessä ympäristössä.

MLU_HN_4Harjoituksessa kehitetään ja testataan myös Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjien toisen elinkaaripäivityksen (MLU2) tuomia suorituskykyjä, kuten Link-16 -tiedonsiirtoverkkoa sekä ilmasta-maahan -operointikyvyn osa-alueita.

Suomen noin kymmenen Hornetin lisäksi harjoitukseen osallistuu Norjasta kymmenen F-16 -konetta. Ruotsi osallistuu harjoitukseen 22:lla Saab JAS 39 Gripenillä. Järjestävien maiden lisäksi harjoituksessa on mukana Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat (USAFE) lähes 30:llä F-15 Eagle -hävittäjällä sekä 1–2 ilmatankkauskoneella. Britannian osastoon kuuluu kuusi Eurofighter Typhoonia. Mukana on myös NATO:n E-3 AWACS -johtokoneita.

Puolustusvoimien video Cross Border-harjoituksesta:

 

Mannerjään sulaminen vapauttaa arktisen alueen uuteen käyttöön


Mannerjään sulaessa arktiselta alueelta avaavat alueen uudenlaiseen käyttöön merenkulun osalta. Muutokset tuovat alueelle myös sotilaallisia toimijoita.

Puolustusvoimat isännöi Yhdysvaltain Euroopan joukkojen (USEUCOM) ja Norjan puolustusvoimien tukemana Arctic Security Forces Roundtable -kokouksen Suomessa.

Kyseessä vuosittainen tapaaminen, jossa 12 maan asevoimien ja rajavartiolaitosten edustajilla on mahdollisuus keskustella arktisen alueen turvallisuudesta ja arktiseen alueeseen liittyvistä yhteistyömahdollisuuksista.

Kokouksen tavoitteina oli edistää vuoropuhelua ja yhteistoimintaa alueella toimivien eri maiden asevoimien välillä ja kehittää kykyä monikansallisiin pelastus- ja turvallisuusoperaatioihin. Sotilaalliseen maanpuolustukseen ja varsinaisiin sotilasoperaatioihin liittyvät asiat eivät olleet kokouksen asialistalla.