Boeing luovutti ensimmäisen P-8A Poseidon -sukellusveneentorjuntakoneen

P65606-3_P-8A_firstflight_Boeing_loBoeing on 4. maaliskuuta luovuttanut Yhdysvaltain merivoimille ensimmäisen sarjatuotantoversion P-8A Poseidon -sukellusveneentorjuntakoneesta. Se kykenee myös pintakohteiden tuhoamiseen sekä elektroniseen tiedusteluun. Poseidoneja on alkutuotantovaiheessa (LRIP) tilattu 13 kappaletta.

Ensimmäinen koneyksilö 428 (LRIP1-1) siirtolennettiin Seattlesta Boeingin tehtailta Naval Air Station Jacksonvilleen Floridaan, missä sitä käytetään lentomiehistöjen koulutukseen. Koelento-ohjelmaan on aiemmin osallistunut kuusi konetta ja maakokeisiin kaksi.

P-8A Poseidon perustuu pitkälti Boeing 737-800NG -suihkumatkustajakoneeseen. US Navy suunnittelee ostavansa 117 Poseidonia, joilla korvataan potkuriturbiinikäyttöiset, jo 60-luvun alusta lentäneet Lockheed P-3 Orionit. Palveuskäytössä uuden konetyypin arvioidaan olevan vuonna 2013.

P-8A:n aseistukseen kuuluu syvyyspommeja, torpedoja sekä SLAM-ER-maa/merimaaliohjuksia. Koneessa on Raytheon APY-10 -monitoimitutka ja se voi pudottaa kuuntelupoijuja sukellusveneiden havaitsemiseksi. Matkustajaversioon verrattuna Poseidonin toimintasädettä on pidennetty lisätankeilla.