Boeingin ja Saabin kehittämä T-X -suihkuharjoituskone nousi ensilennolle (video)

Boeing_TX_TO_1(päivittynyt 21.12 klo 07.45) Boeingin ja Saabin yhteistyössä kehittämä T-X -suihkuharjoituskone on noussut ensilennolleen Yhdysvaltain St.Louisissa. Koelento-ohjelman aloittanut konetyyppi osallistuu kilpailutukseen Yhdysvaltain Ilmavoimien seuraavasta koulukoneesta.

Yksimoottorinen N38ITX nousi 55-minuuttia kestäneelle ensilennolleen aloittaen uuden harjoituskoneen koelento-ohjelman. Ensilennolla konetta ohjasi T-X-ohjelman pääkoelentäjä Steven Schmidt ja takapenkkiläisenä oli Ilmavoimien pääkoelentäjä Dan Draeger.

Molemmat koelentäjät olivat käyneet läpi koulutuksen käyttäen Boeing T-X:n kokonaisratkaisua, joka sisältää maakoulutusohjelman ja simulaattorin.

Boeingin ja Saabin kehittämää uutta suihkuharjoituskonetta on valmistettu kaksi kappaletta. Ne esiteltiin syyskuussa 2016. Toisen koneen on määrä lentää ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2017.

Boeingin mukaan uusi yksimoottorinen, kahdella sivuvakaajalla varustettu ja peräkkäin istuttava T-X ja sen harjoituslaitteet ovat halvempi ratkaisu sotilaslentäjien koulutukseen kuin olemassa olevat vaihtoehdot.

Useat lentokonevalmistajat ovat mukana T-X:llä kilpailutuksessa Yhdysvaltain ilmavoimien seuraavaksi suíhkuharjoituskoneeksi. USAF:in vuonna 2010 käynnistyneellä T-X -ohjelmalla haetaan korvaajaa nykyiselle yli 50-vuotiaalle Northrop T-38 Talon -koneelle.

Tavoitteena on löytää tyyppi, joka kouluttaa ohjaajat viidennen sukupolven hävittäjiin kuten F-22 Raptor ja F-35 Lightning II. Uuden Yhdysvaltain Ilmavoimien suihkuharjoituskoneen on määrä saavuttaa IOC-kyky (Initial Operational Capability) vuonna 2024.

T-X -hankkeeseen osallistuvat Boeingin ja Saabin lisäksi myös Raytheon ja Alenia Aermacchi T-100 ITS -koneellaan, Lockheed Martinin ja Korea Aerospace Industriesin KAI T-50 -yhteishankeella sekä Northrop Grumman, joka tarjoaa Boeingin tavoin ilmavoimille kokonaan uutta N400NT -konetyyppiä.

Uutena tulokkaana mukaan kilpailutukseen on ilmoittautunut Sierra Nevada Corporationin ja Turkish Aerospace Industriesin Freedom Trainer.

Boeingin video Boeing T-X:n ensilennosta Twitterissä

Päivitys: 22.20 tarkennettu tietoja ensilennosta ja lisätty videolinkki noususta.
Päivitys 21.12 klo 07.45: Lisätty video lennolta

Lue myös: