Cross Border -hävittäjät lentävät muodostelmassa Turun lentonäytöksessä

CB_muodostelmaPohjoismaiset ensilinjan hävittäjät esiintyvät yhdessä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Turussa kesäkuussa 2015. Suomen, Ruotsin ja Norjan Ilmavoimien yhteistoiminta on tuttua pohjoisen Cross Border -harjoituksista. Ohilento näytösyleisön edessä tehdään Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetin johdolla.

Turun lentonäytöksessä tarjoutuu mahdollisuus nähdä kaikkien kolmen maan hävittäjät samassa muodostelmassa. Turun taivaalle nousee Suomen Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, Norjan Ilmavoimien Lockheed F-16 ja Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen.

Hävittäjät tekevät ohilennon yleisön edessä suomalaishornetin johdolla. Tämän jälkeen ne laskeutuvat takaisin Turkuun.

Kyseessä on myös Ruotsin Ilmavoimien Gripenin ensiesiintyminen Turussa. Suomen Ilmavoimien Hornet on mukana myös maanäyttelyssä ja lentää sooloesityksen näytöksessä.

Norjan Ilmavoimien F-16 koneita on näytöksessä kaksi. Niistä toinen on esillämaanäyttelyssä ja toinen osallistuu Cross Border -ohilentoon.

 

Ilmavoimien yhteispohjoismainen harjoittelu

Cross Border Training (CBT) - harjoittelu on ainutlaatuinen yhteispohjoismainen konsepti jossa Suomen, Ruotsin ja Norjan hävittäjät harjoittelevat viikoittain yhdessä eri maiden ilmatilassa.

Kolmen maan koneet nousevat ilmaan omista kotitukikohdistaan Rovaniemeltä, Luulajasta ja Bodøstä. Ne kohtaavat sovitussa ilmatilassa harjoitustaisteluissa ja palaavat lopultatakaisin omiin kotitukikohtiinsa. Cross Border -toiminnassa käytetään kaikkien kolmen maan ilmatilaa.


Turku Airshow 2015

sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös Turku Airshow järjestetään 6.-7. kesäkuuta ja sen pääesiintyjäksi tulee tänään varmistunut sotilastaitolentoryhmä Turkish Stars.

Esiintyjälistan kehitystä voi seurata näytöksen nettisivuilta: www.turkuairshow.fi.

Turun Lentokerho järjesti SIL:n päälentonäytöksen edellisen kerran 2011. Silloin pääesiintyjänä oli USAF:n Thunderbirds-osastotaitolentoryhmä. Se lentää ensilinjan F-16 Lockheed Martin (General Dynamics) Fighting Falcon -hävittäjillä.

Tänä kesänä Ilmavoimat on alustavasti osallistumassa tapahtumaan McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä sekä Midnight Hawks -taitolento-osastolla. Tarkempi Ilmavoimienkin kalusto varmistuu kevään aikana.

Maavoimien ilmailun NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri on myös tulossa näytökseen. Luonnollisesti nähdään Turkua kotitukikohtanaan pitävä Rajan Vartiolentolaivueen Airbus Helicopters (Aerospatiale, sittemmin Eurocopter) AS332L1 Super Puma -meripelastushelikopteri, Dornier Do 228 -merivalvontakone sekä AgustaWestland AW119 Koala -monitoimikopteri.

Ennakkoliput jo myynnissä

Ennakkolippujen myynti tapahtumaan on jo käynnistynyt. Hinnat ovat aikuisilta 22 euroa ja lapsilta (7-12v) 11 euroa. Perhelippu maksaa ennakkoon ostettuna 65,10 euroa sisältäen kaksi aikuista ja kaksi lasta. Näiden lisäksi tarjolla on erikseen ostettavaksi myös kahdeksan euron arvoinen parkkilippu.

 Turku Airshow.fi: Liput ja hinnat

Lue myös muita Turku Airshow -juttuja Lentoposti.fi -sivulta: