EU-asetus tuo paremman sosiaaliturvan liikkuvalle työvoimalle Euroopassa

Lentäjät ja matkustamohenkilökunta saavat paremman sosiaaliturvan uuden keskiviikkona 18.4 hyväksytyn EU-asetuksen mukaan. Uudet säännöt parantavat toimintaa EU:n sisämarkkinoilla vahvistamalla lentävän henkilökunnan ja muun liikkuvan työvoiman sosiaaliturvaa.


EU parlamentin enemmistö hyväksyi yli vuoden keskustelujen jälkeen asetusten 883/2004 ja 987/2009 päivittämisen. Uuden asetuksen mukaan käyttöön otetaan uusi "homebase" eli kotipaikka käsite, jonka mukaan liikkuvalle työvoimalle myönnetään sosiaaliturva sen maan ja paikan mukaan missä henkilö tavallisesti aloittaa ja lopettaa työpäivänsä ja paikassa jossa operaattori tai työnantaja ei ole vastuussa majoituksen järjestämisestä. Uusi asetus hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 19 vastaan ja 30 tyhjää.

Uudella asetuksella tukitaan porsaanreikä, jota halpalentoyhtiöt ovat hyödyntäneet käyttämällä sen maan sosiaaliturvaa, joka on lentoyhtiölle edullisin. Asetuksessa täsmennetään myös työttömyyskorvauksia rajat ylittävän itsenäisten ammatinharjoittajien osalta.