EU vaatii Boeingin toimista 12 miljardin dollarin sanktioita

eu_logoEU on tänään pyytänyt Maailman kauppajärjestöltä (WTO) 12 miljardin dollarin sanktioita. Summa on suurin WTO:lta koskaan haettu rangaistusmaksu. Tämä johtuu siitä, että Boeing ei ole noudattanut WTO:n maaliskuista päätöstä.

WTO:n päätöksessä edellytettiin muun muassa ”vähintään 5,3 miljardin dollarin” valtion tukien lakkauttamista, näiden lisäksi kahden miljardin dollarin osavaltioiden ja paikallisten tukien lakkauttamista sekä Yhdysvaltain puolustusministeriön ja NASA:n tutkimusmäärärahojen lakkauttamista. Boeingilla on ollut kuusi kuukautta aikaa noudattaa päätöksen vaatimuksia.

Airbus kiittää Euroopan komissiota sen tekemästä toimenpiteestä, mutta pitää sitä vain uutena vaiheena kauppakiistassa, joka on jatkunut jo vuodesta 2004.

Boeing on luonnollisesti asiassa täysin toista mieltä saaduista tuista ja yhtiön mukaan Yhdysvallat on noudattanut WTO:n sääntöjä. Boeingin mukaan samaa ei voida sanoa Airbusista ja sitä tukevista valtioista.

Huolimatta kristallin kirkkaista tukisäännöstöistä Eurooppalaiset hallitukset ovat Boeingin mukaan syytäneet miljardeja euroja ja puntia veronmaksajien rahoja uuteen A350-koneeseen sekä A380-koneeseen, jonka tuista WTO:n päätös  tuli jo kesällä 2011.

Boeingin mukaan Airbusin saamat laittomat tuet ovat vahingollisia ja ne vääristävät markkinoita. Yhdysvaltain hallitus on edelleen sitoutunut lopettamaan tuet, ja Boeing tukee täysin Yhdysvaltain hallitusta asianmukaisissa toimissa.