Euroopan avaruusjärjestö ESA sai yli 22 000 astronauttihakemusta - 307 hakijaa Suomesta

Ariane6_A64Kaikkiaan 307 suomalaista haki Euroopan avaruusjärjestön ESA:n astronautiksi kevään 2021 astronauttihaussa, joka oli ensimmäinen 11 vuoteen. Hakemuksensa jätti kaikkiaan yli 22 000 henkilöä. Nyt oli myös ensimmäinen kerta, kun fyysisesti rajoittuneen on ollut mahdollista hakea ja tulla myöhemmin valittua astronautiksi.


ESA:n astronauttien valintaprosessi koostuu kuudesta keskeisestä vaiheesta avoimen haun sulkemisesta 18. kesäkuuta 2021 aina valittujen astronauttien maailmanlaajuiseen ilmoitukseen vuoden 2022 lopulla.

Nyt hakijoita oli 22 589 kun edelliskerralla vuonna 2008 hakijoita oli 8413.  Vuoden 2021 haussa hakijoista oli miehiä kaikkiaan 17170 ja naisia 5419. Hakijoista 76 prosenttia oli siis miehiä ja 24 prosenttia naisia. Suurin hakemustulva tuli Ranskasta, jonka kansalaisista 7137 haki astronauttikoulutukseen.

Suomestakin hakijoita oli runsaasti eli 307 kappaletta. Heistä 59 oli naisia ja 248 miehiä. Liikuntarajoitteisten osalta Suomesta tuli yksi hakemus, kun Euroopanlaajuisesti liikuntarajoitteisten jättämiä hakemuksia oli 257.

ESA_astronautit_2009Ensimmäinen näistä vaiheista on seulonta. Tässä vaiheessa hakemukset arvioidaan kaikkien jätettyjen asiakirjojen, hakulomakkeen ja osana hakuprosessia täytetyn seulontakyselyn perusteella. Hakemukset astronautiksi (fyysisillä rajoituksilla) tehdään myös lääketieteellinen seulonta. Hakijoille ilmoitetaan jokaisen vaiheen lopussa pääsevätkö he siirtymään seuraavaan vaiheeseen.


Haussa astronautteja pitkille ja lyhyille tehtäville


Jatkossa ESAn astronautit jaetaan kahteen astronauttiluokkaan, ura-astronautteihin ja projektiastronautteihin.

Ura-astronautit palkataan ESAn henkilöstöön, ja he osallistuvat pitkille lennoille kansainväliselle avaruusasemalle ja tuleville kuulennoille. Ura-astronautteja on tavoitteena palkata 4–6. Suomalaisen valinta ura-astronautiksi on epätodennäköistä, koska Suomi ei osallistu tällä hetkellä tarvittavaan rahoitusohjelmaan.

ESA_Kourou_2Astronauttihaussa menestyneet hakijat, joita ei valita ura-astronauteiksi, voidaan valita astronauttireserviin projektiastronauteiksi. Projektiastronautit käyvät läpi saman valintaprosessin kuin ura-astronautit ja heidät katsotaan yhtä päteviksi avaruuslennoille, mutta heidät palkataan ESAan vasta tietylle lennolle, esimerkiksi jäsenmaan aloitteesta toteutettavassa missiossa.

Projektiastronautit sitoutuvat vuosittaiseen koulutukseen ja lääkärintarkastukseen säilyttääkseen paikkansa astronauttireservissä. ESAn tavoitteena on koota astronauttireserviin mahdollisimman laaja edustus eri jäsenmaista, noin 20 henkilöä.   

Haku astronautiksi päättyi 18.6.2021. Suomi on kuulunut Euroopan avaruusjärjestöön vuodesta 1995.

ESA kouluttaa astronauttinsa Saksan Kölnissä sijaitsevassa astronauttikeskuksessa. Peruskoulutus on yhden vuoden mittainen, jota seuraavat jatkokoulutusvaihe ja tehtäväkoulutusvaihe. Aiemmin maksimi-ikä astronauttikoulutukseen on ollut 50 vuotta.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on 22 jäsenvaltion kansainvälinen järjestö, joka yhdistää resursseja mahdollistaen Euroopalle laajat mahdollisuudet avaruustutkimuksen osalta.

Lue myös aikaisempi uutisemme aiheesta: