Euroopan pisin rajatarkastusautomaattilinjasto Helsinki-Vantaan lentoasemalla

rajatarkastusautomaatti_3Rajavartiolaitos on ottanut Helsinki-Vantaalla käyttöön viisi uutta rajatarkastusautomaattia lähtevän matkustajaliikenteen rajatarkastuksiin. Laajennuksen myötä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on lähteville sekä saapuville lentomatkustajille käytössä yhteensä 30 rajatarkastusautomaattia.


Aiemmin Helsinki-Vantaan rajatarkastusautomaattien linjastossa oli kymmenen automaattia. Nyt yhtenevä 15 rajatarkastusautomaatin linjasto on laitevalmistajan pisin koskaan toimittama, sekä tiettävästi myös pisin automaattilinjasto Euroopassa.

Automaattinen_passintarkastusRajavartiolaitoksen rajatarkastusautomaatit on valmistanut portugalilainen Vision-Box ja sitä on muokattu paikallisten toimijoiden kanssa on suomalaiseen ympäristöön soveltuvaksi. Ensimmäiset rajatarkastusautomaatit otettiin käyttöön joulukuussa 2010.

Vuonna 2012 rajatarkastusautomaattikäyttäjien määrä kaksinkertaistui vuoteen 2011 verrattuna. Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Helsingin Sataman Länsiterminaalissa automaatteja käytti yhteensä yli 600 000 matkustajaa. Länsiterminaalissa automaatteja on käytössä 3 kappaletta.

Rajavartiolaitos teki vuonna 2012 Suomen ulkorajoilla yhteensä 16,5 miljoonaa rajatarkastusta. Näistä 3,8 miljoonaa tehtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Rajatarkastusautomaatteja voivat tällä hetkellä käyttää Euroopan Unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden lisäksi Sveitsin sekä Japanin kansalaiset, joilla on biometrinen passi.

rajatarkastusautomaatti_2Japanilaismatkustajat ovat voineet käyttää rajatarkastusautomaatteja vuoden 2012 toukokuusta lähtien. Rajatarkastusautomaattien toimintaa on ollut opastamassa myös rajavartiolaitoksen palkkaamia japaninkielentaitoisia oppaita.

"Pian päättyvän vuoden kokeilujakson jälkeen tehdään päätöksiä toiminnan vakiinnuttamisesta tai mahdollisista korjaavista toimenpiteistä", sanoo Helsingin rajatarkastusosaston osastoupseeri Sami Vuorinen.

Rajatarkastusautomaattien käyttöä on mahdollista laajentaa myöhemmin myös muihin matalan riskin maihin. Uusien maiden mukaantuloon vaikuttaa myös niiden liitettävyys nykyiseen järjestelmään Helsinki-Vantaan lähtevään liikenteeseen ja samanaikaiseen japanilaismatkustajien tarkastusikkunaan.

"Rajavartiolaitoksen esikunnassa  ei ole vielä tehty päätöksiä uusista mukaan otettavista kansalaisuuksista tai aikatauluista", päättää Vuorinen.