F/A-18C-koneet saadaan taivaalle lähiviikkoina

mk14-2_martinbakerIlmavoimien yksipaikkaiset McDonnell Douglas F/A-18C Hornet -hävittäjät ovat olleet runsaan viikon lentokiellossa. Niiden heittoistuimiin asennetuissa ruutipatrunoissa havaittiin viallinen tuotantoerä valmistajan omissa testeissä. Puolustusvoimat tilasi uuden toimituksen, joka YLE Uutisten mukaan saapuu Suomeen ensi viikolla. Vaihdot penkkeihin alkavat välittömästi, kunhan patruunat on vastaanotettu. Kaikki yksipaikkaiset Hornetit käydään läpi lähiviikkojen aikana.

Operaatio tehdään nostamalla heittoistuin koneesta ja vaihtamalla vialliseksi epäiltyyn tuotantoerään kuuluva ruutipatruuna uuteen. Huollon tekeminen vaatii erikoistunutta henkilöstöä nimenomaan penkeissä olevien räjähteiden takia.

martinbaker_mk10_patruunatHornetin Martin-Baker Mk.14 -heittoistuimessa on parikymmentä hypyn käynnistyessä tarkasti ajastetusti laukeavaa erilaista patruunaa, viivepanosta tai rakettimoottoria.

Niissä on yhteensä kolmisen kiloa ruutia. Penkkien käyttöiän aikana patruunoita vaihdetaan jatkuvasti valmistajan määrittämän normaalin huoltosyklin mukaisesti.

Vaikka yksipaikkaiset Hornetin C-mallit ovat olleet lentokiellossa ja koulutus niillä ollut keskeytyksissä, kaksipaikkaiset F/A-18D-koneet ovat päivystäneet ja turvanneet ilmatilaa. Niiden heittoistuimien ruutipanokset ovat eri valmistuserästä kuin yksipaikkaisten.

 

Lue myös: