Finavia kierrättää turvatarkastuksissa haltuun otetut esineet Punaisen Ristin Kontti-tavarataloon

TurvajonoFinavialle jää päivittäin iso kasa turvatarkastuksessa haltuun otettuja esineitä, joita ei ole saanut viedä mukanaan lentokoneeseen. Hävittämisen sijaan Finavia lahjoittaa osan haltuun otetuista esineistä tietyn ajan kuluttua Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Konttiin. Jätteen määrä vähenee ja esineiden elinikä pitenee.

Käsimatkatavarat ja ruumassa kuljetettavat laukut tarkastetaan lentoasemilla viranomaisten ohjeiden mukaan niin Suomessa kuin maailmalla. Kielletyiksi määritellyt esineet poistetaan matkatavaroista ennen niiden viemistä lentokoneeseen.

Finavia ja Suomen Punainen Risti ovat sopineet, että osa Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa haltuun otetuista tavaroista luovutetaan jatkossa Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Konttiin Vantaan Tammistossa.

Matkatavaroista poistetut esineet eivät suoraan päädy Kontin tuotevalikoimiin. Poistettuja tavaroita säilytetään ensin kuukauden ajan lentoaseman tiloissa, jonka aikana arvoesineen voi noutaa takaisin itselleen tai sopia muusta toimitustavasta. Kuitenkin vain harva on hyödyntänyt tätä mahdollisuutta saada tuote takaisin.

"Kiellettyjen tavaroiden haltuunotosta aiheutuu Finavialle paljon säilytys- ja hävityskustannuksia. Säilytämme tavaroita kuukauden ajan, minkä jälkeen ne menevät hävitettäväksi ongelmajätelaitokselle. Hävitykseen on päätynyt muun muassa käyttökelpoisia saksia ja työkaluja, mikä on kestävän kehityksen kannalta epäviisasta. Uusi toimintatapamme vähentää ympäristökuormaa ja auttaa jatkamaan käyttökelpoisten esineiden elinikää. Samalla voimme olla mukana tukemassa Punaisen Ristin hyväntekeväisyyskohteita", kertoo riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen Finaviasta.

Kun kuukausi säilytyksessä on kulunut, Punaiselle Ristille toimitetaan haltuun otetuista esineistä muun muassa työkaluja, teräviä esineitä, urheiluvälineitä, tupakansytyttimiä ja vara-akkuja. Kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen ei kuitenkaan luovuteta aseita, alkoholia, elintarvikkeita eikä esimerkiksi muistitikkuja tai muuta henkilötietoja sisältävää materiaalia.

Finavian ja Punaisen Ristin yhteistyö koskee tässä vaiheessa vain Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

IMG_20171219_140427Kontissa myydään lahjoitettuja tavaroita, vaatteita ja huonekaluja. Myynnistä kertynyt tulos ohjataan Punaisen Ristin avustustoimintaan Suomessa ja maailmalla.

"Kontit saavat lahjoituksia pääosin yksityishenkilöiltä, mutta myös yhä useampi yritys ja organisaatio pohtii mahdollisuuksia tavaralahjoituksiin, kun oman toiminnan vastuullisuutta halutaan parantaa kokonaisvaltaisesti. Aloitamme yhteistyön Finavian kanssa mielellämme. Lahjoittamalla turvatarkastuksessa haltuun otettuja tavaroita Konttiin Finavia on mukana tukemassa Punaisen Ristin avustustoimintaa", kertoo Punaisen Ristin Kontti-ketjun johtaja Sari Nikkola.

 

Päivittäin turvatarkastuksissa poistetaan jopa 1000 esinettä

Turvatarkastus_nesteet_3Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa otetaan matkustajilta haltuun päivittäin noin tuhat kiellettyä tavaraa. Kun kaikki Finavian lentoasemat huomioidaan, tavarapaljous nousee vieläkin isommaksi.

"Matkatavaroista poistettujen esineiden listalla nousussa ovat olleet viime aikoina kännyköiden ja tietokoneiden varavirtalähteet eli power bankit. Syttymisherkkyytensä vuoksi niitä poistetaan ruumamatkatavaroista kuukausittain noin 500 kappaletta pelkästään Helsinki-Vantaalla. Varavirtalähteitä saisi kuljettaa vain käsimatkatavaroissa", sanoo Pystynen.

"Keskustelemme tiiviisti viranomaisen kanssa siitä, miten kansainväliset ilmailumääräykset pysyisivät tekniikan kehityksessä mukana. Ongelmana on tällä hetkellä, miten toimitaan esimerkiksi matkalaukkujen kanssa, joihin on integroitu varavirtalähde tai millä tavalla turvatarkastussäännöt suhtautuvat akkuja sisältäviin älyvaatteisiin", päättää Pystynen.

Ruumaan menevistä matkatavaroista poistetaan erityisesti varavirtalähteitä eli ns power bankejä, tulentekovälineitä, aseiden irrallisia patruunoita, irrallisia litium-akkuja, ilman korkkia olevia hiuslakkapulloja ja spraymaaleja.

Käsimatkatavaroiden osalta poistetaan erityisesti yli 100 millilitran astioissa olevia nesteitä, työkaluja, teräviä esineitä ja tulentekovälineitä. Matkustaja voi kuljettaa mukanaan vain yhtä sytytintä tai tulitikkurasiaa mutta se ei saa olla laukussa.

Finavia pyytääkin matkustajia tutustumaan myös lentoyhtiön kuljetusehtoihin ja turvallisuusmääräyksiin matkaa varatessa ja lähtöselvityksessä ennen lentoa.