Finavia: Lentoliikenteen kysyntä jatkui poikkeuksellisen korkeana

Helsinki_airportVoimakas kasvu jatkui edelleen vuoden kolmannella neljänneksellä. Erityisestimatkustajaliikenteen kasvu on jatkunut lähes vuoden alkupuoliskon vauhdissa. Lentokenttien yhteistyöjärjestö Airports Council International1 (ACI) raportoi tilastokatsauksessaan tammi-elokuun matkustajamäärän kasvuksi 8,2 prosenttia ja operaatiomäärän kasvuksi 4,5 prosenttia. Islannin tulivuorikriisin vaikutuksista puhdistettu matkustajamäärän kasvu tammi-elokuussa on ACI:n arvion mukaan kuitenkin vain 4,8 prosenttia. Lentoyhtiöiden järjestö Association of European Airlines2 (AEA) esittää viikoittaisen monitorinsa perusteella syyskuun kasvun olevan edelleen vahvaa, matkustajamäärän kasvu 8 prosenttia verrattuna viime vuoden syyskuuhun. Rahdin osalta positiivinen trendi on jo kääntynyt, sillä tammi-elokuu osoitti enää 3,3 prosentin kasvua ja pelkän elokuun kehitys oli vaihtunut 2,5 prosentin laskuksi.

Pohjoismaiden päälentoasemien kasvussa Helsinki-Vantaa otti johtopaikan kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Tilanne on jatkunut ennallaan myös kolmannella neljänneksellä ja kasvuluvut ovat koko tammi-syyskuu periodilla: Helsinki +16 %, Tukholma +14 %, Oslo +11 % ja Kööpenhamina +7 %.

Finavian Tammi-syyskuussa konsernin liikevaihto kasvoi 17,6 prosenttia 272,7 miljoonaan euroon (edellisenä vuonna 231,8 miljoonaa euroa). Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä vahvistui edellisestä vuodesta ja oli 40,0 miljoonaa euroa (27,0). Tulos ennen veroja oli 42,1 miljoonaa euroa. Tuloksessa on lähinnä omaisuuden myyntivoitoista tulleita kertaluonteisia eriä yhteensä 7,2 miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan rahavirta oli tammi-syyskuussa 48,1 miljoonaa euroa (43,1). Omavaraisuusaste vahvistui ja oli 47,5 prosenttia (45,1).

Konsernin toimintakulut ovat tammi-syyskuussa kasvaneet viime vuoteen verrattuna 15,1 prosenttia ja olivat 205,7 miljoonaa euroa (178,7). Kasvu johtuu sekä konsernirakenteeseen yritysoston kautta tulleesta uudesta yhtiöstä että emoyhtiölle tulleista uusista kulueristä, kustannustason noususta sekä rajun talven tuomista lisäkustannuksista talvikunnossapidossa ja energian kulutuksessa. Konsernirakenteen muutoksista eliminoitu kulujen kasvu oli 10,5 prosenttia.

Henkilöstökulut kasvoivat 11,9 prosenttia. Ilman konsernirakenteen muutoksia kasvu on 6,0 prosenttia. Kasvu henkilöstökuluissa johtuu sekä tytäryhtiö Airpron Handling -liiketoiminnassa huomattavasta volyymilisäyksestä että koko konsernissa palkankorotusten vaikutuksesta. Airpro Oy:n tehdyt henkilötyövuodet ovat lisääntyneet 17 prosenttia. Emoyhtiössä tehtyjen henkilötyövuosien määrä on vähentynyt 3,1 prosenttia.

Finavian osavuosikatsaus 1.1.2011-30.9.2011