Finavia luopuu Kauhavan lentoasemasta - uusi omistaja jatkaa lentoasematoimintaa

Ilmavoimat_KauhavaFinavia Oyj lopettaa Kauhavan lentoaseman ylläpitämisen. Finavia ei jatka toimintaansa Kauhavalla 31. joulukuuta 2014 jälkeen, kun lentoaseman asiakkaana toiminut Puolustusvoimat vetäytyy Kauhavalta. Ostajan tavoitteena on kansainväliseen lentoliikenteeseen liittyvä toiminta.

Finavia myy Kauhavan lentoasemalla omistamansa maat ja kiinteistöt eteläpohjalaiselle Kasvuyrittäjät Oy:lle, joka ostaa kaupan kohteena olevat kiinteistöt perustettavan yhtiön lukuun. Finavia kertoi helmikuussa 2014 luopuvansa Kauhavan lentoasemasta Ilmavoimien muuttaessa Tikkakoskelle. Nyt julkistettu kauppa vaatii vielä Finavian yhtiökokouksen hyväksynnän.

Solmittu kauppa sisältää Kauhavan lentokentän ja Kokkolan varikon sekä molemmilla alueilla olevat kiinteistöt. Kauppaan kuuluu maa-alueita yhteensä lähes 500 hehtaaria ja rakennuskantaa kaikkiaan n 45 000 m2.  Alueet siirtyvät uudelle omistajalle ensi vuoden alusta. Myyjinä kaupassa olivat Senaatti-kiinteistöt ja Finavia Oyj.

Kasvuyrittäjät Oy:llä on myös LSK Business Park Oy niminen yritys, jonka toimialana on  omistaa, hallita ja vuokrata kiinteää omaisuutta. Yhtiön kotipaikka on Kauhava ja on on ollut kaupparekisterissä 2. toukokuuta lähtien. LSK Business Park Oy:n osakepääoma on 0,5 miljoonaa euroa.

LSK Business Park Oy aikoo jatkaa jo aloitettua lentotoimintaselvitystä. Tavoitteena on kansainvälinen lentoliikenteeseen liittyvä toiminta. Alueelle luvataan tulevan myös kansainvälisiä yrityksiä.

"Puolustusvoimat on tärkeä asiakas verkostolentoasemillamme. Puolustusvoimien vetäytyessä Kauhavalta Finavialle ei ollut mielekästä jatkaa ilman asiakkaita jäävän lentoaseman ylläpitoa. Siksi olemme tyytyväisiä, että eteläpohjalaisten kasvuyrittäjien ryhmä on päättänyt jatkaa lentoaseman alueen kehittämistä osana omaa liiketoimintaansa", sanoo Finavian lentoasemaverkostosta vastaava johtaja Joni Sundelin.

Finavia Oyj tiedotti 28. helmikuuta 2014 käyneensä Kauhavan lentoaseman henkilöstön kanssa yt-neuvottelut, joiden seurauksena päätettiin, että Kauhavan lentoaseman työntekijöiden työntekovelvollisuus päättyy vuoden loppuun mennessä tai viimeistään ensi vuoden alussa. Finavia tarjoaa lentoaseman työntekijöille mahdollisuuksien mukaan uusia tehtäviä yhtiön muista toimipisteistä.

Finavian lentoasemaverkostossa on Kauhavasta luopumisen jälkeen 24 lentoasemaa. Niistä Malmille, Halliin, Uttiin ja Varkauteen ei ole säännöllistä matkustajaliikennettä.


Ilmavoimien perinteinen koulutuskenttä

FAF_vinka_1Kauhavan lentoaseman nurmettu kenttä valmistui vuonna 1929 Ilmavoimien sotilaslentokoulutuksen tukikohdaksi. Ensimmäinen varsinainen kiitotie rakennettiin vuonna 1960.

Kauhavan lentoasema toimii Ilmavoimien koulutuspaikkana vuoteen 2014 asti. Kentällä on ollut sotilasilmailun lisäksi yleisilmailutoimintaa.

Ilmavoimien lentokoulutustoiminta on nykyisin keskitetty Jyväskylään Tikkakosken lentoasemalle. Lentosotakoulu järjestää ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneilla annettavan perus- ja jatkokoulutuksen.

"Pidämme myös hyvänä sitä, että ilmavoimien lentotoimintaa tulee aiempaa enemmän Jyväskylän lentoasemalle, missä se omalta osaltaan tukee kaupallisen lentoliikenteen toimintaedellytyksiä", kertoo Finavian Sundelin.

Vuonna 2013 Kauhavalla oli noin 5700 ilma-aluksen laskeutumista.

Lue myös:

Artikkeli: Suomen saavutettavuus on elinehto