Finavia: Vahvaa kasvua Aasiasta - Lapissa 20,3% enemmän matkustajia

HEL_terminaali_laajennus_1Lentoliikenteen kysyntä on jatkanut vahvaa kasvua ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Finavian lentoasemien matkustajamäärä nousi 6,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Positiivisen vuoden aloituksen takana ovat erityisesti kiinalaisten ja muiden aasialaismatkustajien kasvanut kiinnostus Suomeen ja Lapin upeasti sujunut talvisesonki.

Finavian lentoasemilla alkuvuoden aikana matkustajia yhteensä 5 255 893 (4 917 647 matkustajaa 1−3/2016). Kansainvälisiä matkustajia heistä oli 69 prosenttia. Lapin lentoasemien matkustajamäärien kasvu oli ennätyksellistä vilkkaan talvisesongin ansiosta ja kasvua oli 21 prosenttia.

Finavialle strategisesti keskeinen kansainvälinen vaihtomatkustus kehittyi myös hyvin alkuvuonna ja lennolta toiselle vaihtavien matkustajien määrä kasvoi 4,5 prosenttia. Aasian suunnasta suhteellisesti eniten kasvua nähtiin Etelä-Koreasta matkaavien kansainvälisten vaihtomatkustajien osuudessa.

Helsinki-Vantaalla kokonaismatkustajamäärä kasvoi 6,1 prosenttia. Yhä useampi matkustaja valitsi Suomen kohteekseen ja jatkoi matkaa Lapin hangille. Matkailun kasvun takana on Finavian pitkäjänteinen lentoreittikehitys, paikallisten matkailutoimijoiden tekemä palveluiden kehittämistyö sekä yhteisvoimin tehty Suomen kohdemarkkinointi. Helsingin lähikohteet Tallinna ja Pietari ovat myös hyötyneet Helsinki-Vantaan matkustajavirrasta.

"Matkailun kasvun kannalta vuosi käynnistyi erinomaisesti. Matkustajamäärän positiivisen kehityksen lisäksi Suomeen avataan nyt kesäkauden käynnistyessä vauhdilla uusia reittejä. Aktiivinen ja pitkäjänteinen työmme Suomen lentoliikenteen eteen tuottaa tulosta ja uudet lentoyhtiöt ovat myyntityömme ansiosta huomanneet Suomen kiinnostavaksi kohteeksi. Alkuvuosi lupaa hyvää tämän vuoden matkustajamäärien kehitykselle", sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

"Monet pohjoisen yrittäjät ovat kertoneet palveluidensa kysynnän kasvaneen merkittävästi. Tilastomme tukevat Lapista kantautuvia uutisia, sillä pohjoisen lentoasemillamme on ollut tänä talvena runsaasti enemmän matkustajia kuin vuotta aiemmin. Lentoliikenteen kasvu ruokkii vahvasti alueen elinkeinoelämää", sanoo Kari Savolainen.

Lapin lentoasemien kasvu on ollut lukujen valossa reipasta. Verrattaessa kulunutta kautta 12/2016–3/2017 edellisvuoden avastaavaan ajanjaksoon 12/2015–3/2016 kasvu on ollut reittilentojen määrässä 19,4% ja charter- ja taksilentojen määrässä 22,4%. Matkustajamäärä kasvoi vertailukaudella 20,3%.

Vaihtomatkustustilastoissa esiin nousee kiinalaisten vaihtomatkustajien määrä, joka kertoo paitsi Lapin houkuttelevuudesta Kiinassa, myös toimivasta vaihtolentoasemasta ja hyvistä lentoyhteyksistä Suomen ja Kiinan välillä. Myös kiinalaisille tarjottavat räätälöidyt palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan Helsinki-Vantaalla.

Samalla vertailukaudella kasvua vaihtomatkustajien määrässä Kiinasta Lappiin Helsinki-Vantaan kautta oli 167%. Vaihtomatkustajien määrä Aasiasta Lappiin Helsinki-Vantaan kautta     kasvoi 24 %.

Finavian mukaan avattavien reittien määrä on runsaampi kuin vuonna 2016 ja uusia reittejä on tänä vuonna luvassa paitsi Helsinki-Vantaalle myös verkostolentoasemille.