Finland International Airshow tuo koko perheen lentonäytöksen Helsinki-Malmille

FIA_2014_logo(Päivittynyt 20.3 10.30) Finland International Airshow tuo suuren lentonäytöksen historialliselle Helsinki-Malmin lentoasemalle viiden vuoden tauon jälkeen. Luvassa on koko perheelle suunnattu ilmailullinen ja tapahtumarikas viikonloppu. Järjestäjät ovat panostaneet erityisesti Suomessa ennenäkemättömiin ohjelmanumeroihin ja esityksiin.

Finland international Airshow jatkaa promoottori Kalle Keskisen vuonna 2009 järjestämää Helsinki International AirShow:n linjoilla ja tarjoilee paljon ilmailullista nähtävää pääkaupungin taivaalla 16.-17. elokuuta.

"Luvassa on koko perheen kaksipäiväinen juhlahumu. Luvassa on monipuolista ohjelmaa ja sellaista mitä Suomessa ei ole aiemmin nähty", avaa tapahtumapäällikkö Jani Sarpi.

Finland International Airshow tulee olemaan pääkaupunkiseudun jokavuotinen ilmailutapahtuma", pamauttaa tapahtuman promoottori Kalle Keskinen.

"Malmin-lentoasema-ilmasta_2Kuljetuksiin panostetaan vuoden 2009 tapahtuman tavoin. Tuolloin yleisöllä oli mahdollisuus nonstop-kuljetuksiin näytösalueelle Malmin ja Tikkurilan rautatieasemilta sekä Helsingin messukeskukselta. Kaikkiaan käytössä oli 42 linja-autoa", kertoo Keskinen.

Erilaiset lentonäytökset ovat luonnollisesti Finland International Airshow’n tärkeintä ja näyttävintä antia. Tapahtumassa nähdään akrobatiaa ja taitolentoa. Kotimaasta tapahtumassa ovat mukana mm. Rajavartiolaitos, Malmin lentokentän toimijat sekä Suomen parhaimmistoon kuuluvat taitolentäjät. Kevään mittaan odotetaan vielä muutamia muitakin sopimuksia esiintyjien kanssa.

Tapahtumassa yleisölle on tarjolla mahdollisuus piipahtaa pääkaupungin taivaalla, kun yleisölennätyksiä tehdään viidellä helikopterilla, kuumailmapallolla ja matkustajakoneella, joka on todennäköisesti Flybe Finlandin ATR-potkuriturbiinikone.

FIA_2014_1Suihkuhävittäjiä ei Malmin taivaalla näillä näkymin nähdä. "Saimme vuonna 2009 melkoisesti palautetta suihkuhävittäjistä ja niiden melusta joten tulevan tapahtuman desibelitaso on pienempi", kertoi Sarpi.

Lentonäytöksen johdosta vastaa kokenut ilmailualan ammattilainen Seppo Tuovinen seuranaan Jussi Virtanen. Molemmilla on kokemusta Ilmavoimien puolelta.

Järjestäjien mukaan kaikki on sujunut erinomaisesti ja Finavia on ollut suopea suunnitelmille, koska mukana on vuoden 2009 HIAS-tapahtuman organisaatio. Tapahtuman promoottorina on Loud 'n Liven Kalle Keskinen ja kummina toimii Malmin lentoaseman ystävät ry:n Sami Saikkonen.


Uniikkeja esiintyjiä

FIA_2014_2Mukana on mm. Suomessa ensi kertaa esiintyvä englantilainen Breitling Wingwalkers, hurjapäistä koostuva siipikävelijäryhmä. Kyseinen ryhmä, AeroSuperBatics, on maailman ainoa ammattimainen siipikävelijämuodostelmaryhmä, jonka kaikki jäsenet ovat naisia.

Ryhmä on 27 vuoden aikana esiintynyt noin 2 500 ilmailutapahtumassa eri puolilla maailmaa. Kotimaassaan Englannissa Breitling Wingwalkers -ryhmän näytöksissä käy noin 6 miljoonaan brittiä vuosittain.

Siipikävelijät sidotaan näyttävän näköisen Boeing Stearman -kaksitasolentokoneen siipiin. Koneen ollessa taivaalla siipikävelijät tekevät henkeä salpaavia akrobaattitemppuja koneen kivutessa hurjiin korkeuksiin, syöksyessä kohti maan pintaa ja lentäessä välillä jopa ylösalaisin. Lentokoneen nopeus on parhaimmillaan 250 kilometriin tunnissa.

FIA_2014_6The Yakovlevs Team on legendaarinen taitolentoryhmä, joka lentää erikoisvalmisteisilla venäläisillä Super Yak 52 ja Yak 50 –koneilla, jotka on suunniteltu nimenomaan taitolentonäytöksiä varten.

Kyseessä on neljän, punavalkoisen, yksi- ja kaksipaikkaisen koneen muodostelma, joka 14 vuotta kestäneen uransa aikana on esiintynyt yli 35 miljoonalle katsojalle kymmenessä eri maassa.

Kokeneitten Yakovlevs-pilottien joukko koostuu pääosin englantilaisista lentäjistä. Lentonäytöksen ykköspilottina, maailman tehokkaimmalla Yak 52 –koneella lentää Jez Hopkinson.

FIA_2014_3Brittein saarilta tulee myös toinen maailmankuulu taitolentäjäryhmä nimeltä The RV8tors, jonka näytöksen erikoisuuksiin kuuluu lentäminen lähes toinen toisissaan kiinni käsittämättömän suurella nopeudella huipputehokkaiden savukoneitten sylkiessä koneen perästä taivaalle mitä hämmästyttävämpiä geometrisia savukuvioita ja -jälkiä.

Ryhmä on saanut nimensä käyttämänsä taitolentokoneen mukaan: RV-8 on suhteellisen edullinen, ”jokamiehen” 2-paikkainen lentokone, jonka huippunopeus on 230 mailia tunnissa eli noin 370 kilometriä tunnissa. Korkeimmillaan kone lentää 23 000 jalassa eli vajaan 7 kilometrin korkeudella.

FIA_2014_5Ruotsalainen taitolentäjä Daniel Ryfa tunnetaan ilmojen todellisena herhiläisenä. Daniel aloitti jo 14-vuotiaana lentämällä liitokoneita. Myöhemmin hän on hankkinut lupakirjat mm. MD-80 ja B737 –koneitten lentämiseen.

 Danielin kilpailu-ura taitolentäjänä alkoi vuonna 2005. Hänen saavutuksiinsa kuuluvat niin Ruotsin kuin Pohjoismaidenkin taitolentomestaruus. Daniel Ryfa on opiskellut myös Redbull Airrace Academyssä. Hän lentää ”räätälöidyllä”, venäläisellä Sukhoi-koneella. Koneen huippunopeus on n. 450 kilometriä tunnissa.

 

Maanäyttelyyn panostetaan aiempaa enemmän

Maanäyttelyssä on luvassa poikkeuksellisen paljon nähtävää, koska sinne kootaan jännittävä ja monipuolinen kokoelma lentokoneita, helikoptereita ja muita ilmailuun liittyviä jännittäviä koneita ja laitteita, simulaattoreita ja tuulitunneleita. Perheen pienimmille hupia ja ajanvietettä Malmilla tarjoaa mm. Tivoli Sariola.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Iltaohjelmasta vastaa kumpanakin tapahtumapäivänä ohjelmalavalla esiintyvät maamme tunnetuimmat ja vetovoimaisimmat artistitähdet. Lauantaille kootaan aikuiseen makuun sopivia esiintyjiä ja sunnuntaina puolestaan panostetaan isoilla nimillä koko perheen ohjelmaan. Esiintyjät varmistuvat kevään aikana.

Vuonna 2009 Helsinki International Air Show -nimellä järjestetty ilmailutapahtuma kokosi paikalle noin 72 000 henkeä. Samaa kävijämäärää odotetaan nytkin, mikä tarkoittaisi sitä, että kyseessä olisi yksi ensi kesän ylivoimaisesti suurimmista yleisötapahtumista.

Finland International Airshow osallistuu Uusi Lastensairaala 2017 –hankkeeseen ja haastaa kaikki yhteistyökumppanit ja muut tapahtumajärjestäjät hankkeeseen mukaan.

 
Lipunmyynti alkaa

Lippujen ennakkomyynti alkaa maanantaina 24. maaliskuuta Lippupisteessä ja Tiketissä. Lippujen hinnat ovat samat kuin vuonna 2009. Syyksi mainitaan yleisen hinnannousun vastustaminen ja mahdollisimman monen paikalle pääsyn helpottaminen.

 Yhden päivän lippu: 24,50 € aikuinen / 13,50 € lapsi
Kahden päivän lippu 38,50 € aikuinen / 20,50 € lapsi
ENNAKKOTARJOUS: Kahden päivän lippu 32,50 € (aik.), voimassa huhtikuun loppuun.

Perhelippu (2 aikuista + 2 alle 15 v. lasta):
Yhden päivän lippupaketti 57,50 €
Kahden päivän lippupaketti 87,50 €

VIP yhden päivän 87,50 €
VIP kahden päivän 137,50 €

Finland International Airshown Facebook-seinä

Finland International Airshow-sivusto finlandairshow.fi (ei vielä toiminnassa 20.3.2014)

Päivitys 20.3 10.30: Vaihdettu uusi verkkosivuston osoite finlandairshow.fi, kun aiemmin ilmoitettu fias.fi -sivusto rekisteröitiin ulkopuoliselle toimijalle järjestäjien tietämättä. Järjestävä organisaatio esitteli fias.fi -osoitetta facebook-sivuillaan usean päivän ajan. Tapahtuma lanseerattiin joulukuussa 2013 Helsinki International Airshow -nimellä vuoden 2009 tapahtuman mukaisesti. Uusi nimi Finland International Airshow otettiin käyttöön maaliskuussa 2014.

 Lue myös Lentoposti.fi: aiempi uutinen tulevasta tapahtumasta: