Finnair jatkaa huoltotoiminnan resurssivajeen paikkausta jo kolmannen vuokrakoneen käytöllä

A321-Engine-and-SharkletFinnair on jatkanut lentokoneiden vuokraamista liettualaisen DOT:n ja tanskalaisen Jettimen kanssa. Ilmeisesti laajenevaa resurssivajetta paikkaamaan on nyt vuokrattu myös DOT:n Airbus A320-kone. Ilmailualan unionilla on parhaillaan menossa ylityökielto, joka vaikuttaa koskevan ainakin Finnairin tekniikkaa.

Ilmalualan unioni IAU kertoo, että lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen sopimuskausi on päättynyt 15. marraskuuta. IAU:n ja PALTA:n väliset neuvottelut  työehtosopimuksen uudistamiseksi alkoivat syyskuun alussa.

IAU:n mukaan uuden sopimuksen saavuttaminen on osoittautunut monimutkaiseksi ja aikaa vieväksi prosessiksi. Syynä tähän ovat osapuolten toisistaan kaukana oleva näkymät toimialan tilanteesta ja vastuunkannosta.

Neuvotteluiden verkkaisen etenemisen seurauksena IAU:n jäsenet ovat aloittaneet vaiheittaisen ylityökiellon vanhan sopimuskauden päättymisen myötä ja Finnair ulkopuolisen konekapasiteetin vuokraamisen.

OY-RUG_081217Finnair kertoi marraskuun lopulla vuokranneensa 27. marraskuuta 2017 - 3. joulukuuta 2017 väliselle ajalle 66-paikkaisen ATR 72-200 -koneen (OY-RUG) tanskalaisen Danish Air Transportin liettualaiselta tytäryhtiöltä DOT:lta. Koneen vuokra-aikaa on nyt kuitenkin jatkettu 24. joulukuuta saakka.

Joulukuun alussa Finnair kertoi vuokranneensa tanskalaisen Jet Timen tytäryhtiöltä Jettime A/S:ltä Boeing 737-700 -koneen (OY-JTY) miehistöineen 4.-10. joulukuuta väliselle ajalla. Myös tämän koneen vuokrasopimusta on jatkettu 23. joulukuuta saakka.

Jettime_JTV_4Edellisten lisäksi Finnair ilmoitti 10. joulukuuta vuokraavansa resurssivajeen seurauksena käyttöönsä myös kolmannen matkustajakoneen. Kyseessä on ensimmäisen vuokrakoneen tavoin tanskalaisen ACMI-toimintaan erikoistuneen Danish Air Transportin liettualaiselta tytäryhtiöltä DOT:lta vuokrattavaa kalustoa. Kyseinen 180-paikkainen Airbus A320 -kone on Finnairin käytössä 11. - 24. joulukuuta 2017 välisenä aikana.

OY-LHD_111217Kaikilla kolmella koneella lennetään Finnairin kotimaan ja Euroopan lentoja. Kyseiset operaattorit ovat lentäneet samoilla konetyypeillä Finnairin lentoja myös aiempien työehtosopimusneuvotteluiden aikana.

Edellisen kerran kyseiset koneet ja operaattorit ovat lentäneet Finnairn lentoja vuoden 2016 aikana. Tuolloin käynnissä olivat Finnairin ja sen lentäjien väliset työehtosopimusneuvottelut

Finnair pahoittelee muutoksia asiakkailleen ja kertoo, että operaattori voi vaihtua lyhyellä varoitusajalla. Tieto muutoksesta pyritään lähettämään tekstiviestillä asiakkaille. Lennon voi siirtää tai perua muuttuneen operaattorin seurauksena.

Lue myös aikaisemmat uutisemme aiheeseen liittyen: