Finnair ottaa käyttöön digitaalisen koronatodistusten vahvistuksen - clear to travel -merkintä mobiilisti

HEL_depaula_lahtoselvitysFinnair ottaa 3. joulukuuta alkaen käyttöön uuden digitaalisen työkalun, jolla matkustajien koronatodistukset voidaan vahvistaa jo ennen matkaa verkossa tai Finnairin mobiilisovelluksella tehtävän lähtöselvityksen yhdeydessä. Uusi palvelu on käytössä vain tiettyihin kohteisiin matkustettaessa. Clear to travel -merkintä sujuvoittaa matkalle lähtemistä, kun jonottaminen vähenee.

Koronavirustodistukset ovat osa kansainvälistä matkustusta tällä hetkellä, ja niiden tarkastaminen vie sekä asiakkaiden että lentoyhtiön aikaa lentoasemilla. Matkustajat ovat joutuneet jonottamaan lähtöselvitystiskeille dokumenttien tarkistamista varten.

Finnair_A321_LZONyt Finnair sujuvoittaa todistusten tarkastamista ottamalla käyttöön uuden digitaalisen työkalun, jolla asiakkaat voivat ilmoittaa koronavirustodistuksistaan ennen matkaansa.

Palvelu on saatavilla 3. joulukuuta 2021 alkaen Suomesta Alankomaihin, Belgiaan, Espanjaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Latviaan, Liettuaan, Norjaan, Sveitsiin ja Tšekkiin matkustaville osana nykyistä verkossa tai mobiilisovelluksessa ennakkoon tehtävää lähtöselvitystä.

Kohteet voivat muuttua, mikäli kohdemaiden matkustusvaatimukset muuttuisivat. Palvelu laajenee muihin kohteisiin ensi vuonna.

Uuden työkalun avulla osa lentoasemalla tapahtuvasta manuaalisesta koronavirukseen liittyvien matkustusasiakirjojen tarkastamisesta voidaan digitalisoida. Työkalun avulla matkustajat voivat jo etukäteen tehdessään lähtöselvityksen verkossa tai Finnairin mobiilisovelluksen kautta vahvistaa, että heillä on matkalle tarvittavat koronatodistukset.

Matkustajat saavat vahvistuksen asiakirjoilleen yhdessä sähköisen tarkastuskortin kanssa. Koronatodistuksia ei sen jälkeen enää tarkasteta lähtöasemalla, mutta on hyvä huomioida, että niitä saatetaan vaatia kohdemaassa.

korona_maskiAsiakkaan tehtyä lähtöselvitys ennakkoon tarjoaa verkkopalvelu tai sovellus mahdollisuutta jatkaa vahvistamaan koronatodistus. Jos varauksessa on useampia matkustajia voi valita kenen tiedot vahvistetaan. Kun todistus on vahvistettu, näkee asiakas vihreän clear for travel -merkin. Sen jälkeen on mahdollista jatkaa eteenpäin ja saada tarkastuskortti. Asiakirjoja ei ladata palveluun.

Lentokentällä saapuessa matkustaja voi edetä suoraan bag drop -pisteelle tai turvatarkastuksen kautta lähtöportille.

”Tavoitteemme on, että matkustaminen olisi sujuvampaa asiakkaillemme. Ilmoittamalla koronavirustodistuksistaan etukäteen asiakkaat voivat lentoasemalla mennä suoraan Bag Drop -pisteelle ja turvatarkastuksen kautta lähtöportille. Matkaan voi myös lähteä luottavaisemmin, kun on saanut vahvistuksen vaadituille asiakirjoille jo etukäteen”, kertoo lentoaseman asiakasprosesseista vastaava Sami Suokas Finnairilta.

Finnair_A321_TO"Asiakkaiden tulee kuitenkin olla valmiita esittämään todistukset kohdemaassa, jos paikalliset viranomaiset niitä kysyvät. Lentomatkustaja on aina itse vastuussa maahantuloon oikeuttavista asiakirjoista ja niiden oikeellisuudesta", jatkaa Suokas.

Digitaalinen työkalu otetaan käyttöön vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa 3. joulukuuta 2021 alkaen työkalua voi käyttää matkustaessa Suomesta Alankomaihin, Belgiaan, Espanjaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Latviaan, Liettuaan, Norjaan, Sveitsiin ja Tšekkiin.

Ensi vuoden alkupuolella työkaluun lisätään uusi ominaisuus, joka sallii koronatodistusten lataamisen palveluun tarkastettavaksi. Sen myötä työkalu voidaan tarjota useampiin kohteisiin ja useammille asiakkaille.

Vaadittavia koronatodistuksia on syytä pitää mukana matkalla, sillä niitä voidaan pyytää esittämään missä tahansa vaiheessa matkan varrella. MH