FinnHEMSin uusi lääkärihelikopteritukikohta avautuu lokakuussa Seinäjoella - FH40 toimii laajalla alueella

Finnhems_pilot_1Seinäjoen uusi lääkärihelikopteritukikohta vahvistaa Pohjanmaan ensihoitopalveluita toiminnan käynnistyessä vaiheittain lokakuun alussa. FinnHEMSin FH40-lääkäriyksikkö toimii poikkeuksellisesti peräti neljän yliopistosairaalan erityisvastuualueella. Yksikön käytössä on Airbus Helicopters H135 (EC135) -lääkärihelikopteri.

Ilmajoen Rengonharjun lentokentän alueella sijaitseva tukikohta on FinnHEMSin seitsemän tukikohta. Muut tukikohdat sijaitsevat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Uuden tukikohdan myötä lääkäri- tai lääkintähelikopterit tavoittavat noin 80 prosenttia suomalaisista noin puolen tunnin kuluttua hälytyksestä.

Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMSin lentotoiminnasta vastaa tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalvelut Oy ja Seinäjoen tukikohdan ensihoito tuotetaan yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien kanssa. Uuden Seinäjoen tukikohdan rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2021 ja valmista tukikohtaa esiteltiin medialle 20. syyskuuta 2022. Tukikohdan toiminta käynnistyy lääkäriautolla 3. lokakuuta, jota seuraa lentotoiminnan käynnistyminen 10. lokakuuta 2022. Tukikohdan edustalla on FinnHEMSin käytössä oma FATO-alue (Final Approach and Take-Off area) lentoonlähtöihin ja laskeutumisiin.

 FinnHEMSin Seinäjoen tukikohdan lääkärihelikopteri ja -auto ovat hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa. Yksikössä päivystävät aina ensihoitolääkäri, lentäjä ja HEMS-ensihoitaja. Tukikohdan toiminta pyörii 20–25 henkilön voimin. Hälytystehtävien lisäksi tukikohdalla työskentelevä ensihoitolääkäri toimii konsultoijana alueen ensihoidolle.

FH40:n käytössä Airbus Helicopters EC135 -helikopteri, joita on FinnHEMSin laivastossa viisi kappaletta. Helikopterissa on kaksi istuinta edessä ja kaksi takana sekä potilaspaikka potilaskuljetuksiin. Kyseiset helikopterit kiertävät eri puolilla Etelä-Suomen tukikohtia. Pohjoiset tukikohdat käyttävät Airbus Helicopters H145 -helikoptereita.

FinnHEMS Lentopalvelut Oy:n viimeisin EC135 (OH-HMG) hankittiin käytettynä Itävallasta ja kyseinen helikopteri saapui Suomeen rekkakuljetuksella jo heinäkuussa 2022. Kopteria oli käytetty HEMS-toiminnassa jo ennen sen hankintaa Suomeen. OH-HMG on valmistettu vuonna 2016. Muista FinnHEMS:in EC135-helikoptereista poiketen sen voimanlähteenä on Turbomeca Arrius 2B2 -moottorit.


Vuosittain arviolta noin 1500–2000 hälytystä laajalta alueelta

Seinäjoen FH40 -lääkäriyksikkö toimii poikkeuksellisesti peräti neljän yliopistosairaalan erityisvastuualueella. Yksikön toiminta-alue on erityisen laaja. Varsinkin syrjäseuduilla lääkärihelikopterin arvioidaan tilanteesta riippuen olevan nopein tapa saada ensihoito potilaan luo. Arvioiden mukaan Pohjanmaan tukikohta saisi vuosittain noin 1500–2000 hälytystä.

Lääkärihelikopteritukikohdat saavat hälytykset hätäkeskukselta, joka tekee hälytyksen riskiarvioon perustuen. Hätäkeskusjärjestelmä Erica hälyttää Pohjanmaan alueelle automaattisesti sen lääkärihelikopterin, joka tavoittaa hätätilapotilaan nopeimmin.

"Lääkärihelikopteritoiminta tuo pohjanmaalaisille sellaisen lääkärijohtoisen ensihoitopalvelun, jota aiemmin on tuotettu vain yliopistosairaala-alueilla. Uusi ensihoitolääkäriyksikkö kaventaa palvelujen saatavuuseroja ja parantaa ensihoitopalvelun laatua. Yksikön mukana tulee myös laaja ensihoitolääketieteen tutkimus- ja kehittämistyö, johon alueen kaikki ensihoitajat osallistuvat", sanoi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.

 Vaikka yksikön pääasiallisena tehtävänä on kuljettaa tehohoitotasoinen ensihoito potilaan luo, lääkärihelikopteri myös kuljettaa potilaita. Seinäjoen tukikohdan tehtäväprofiilissa kuljetusten ennakoidaan korostuvan, joten se nopeuttaa alueen hätätilapotilaiden hoitoon pääsyä.  

­"Helikopterikuljetuksen avulla hätätilapotilaat saavat nopeammin yliopistollisessa sairaalassa toteutettavan aikakriittisen hoidon, silloin kun sellaista tarvitaan", jatkoi Hoppu.

Lue myös: