Fly In Helsinki tuo lentäjät uhanalaiselle Malmille

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Pääkaupungin oma kenttä Helsinki-Malmin lentoasema viettää parhaillaan 75. juhlavuottaan. Sen kunniaksi järjestetään lentoasemalla Fly In Helsinki -tapahtuma 16.-18. elokuuta. Viikonlopun aikana odotetaan kentälle vierailemaan lähes sata pienkonetta Suomesta ja myös ulkomailta.

Varsinainen tapahtumapäivä on lauantai 17. elokuuta. Kello 10-17 vierailevien koneiden miehistöille on tarjolla mm. lentoturvallisuuteen liittyviä luentoja. Tarjolla on tietoa ainakin Trafin, Onnettomuustutkintakeskuksen ja Suomen Ilmailuliiton asiantuntijoilta. Lauantai-illaksi on luvassa viihteellisempää ohjelmaa.

Malmin-lentoasema-ilmastaJuontajana toimii Sami Saikkonen ja saapuvien koneiden esittelyä hoitaa Jouni Laukkanen. Asematasolle on luvassa opastettuja kierroksia lentokoneista kiinnostuneille. Myös spotterit on huomioitu tapahtuman järjestelyissä.

Fly In Helsinki ei ole lentonäytös, vaan eräänlainen ilmailijoiden "kokoontumisajo". Nähtävää kuitenkin riittää myös maitse saapuville, sillä kentän toiminta pyörii vierailijoiden myötä normaaliakin vilkkaampana.

Tarjolla on myös yleisölennätystä lentokoneella ja helikopterilla sekä mahdollisuus tandem-laskuvarjohyppyyn. Kaikessa ilmailuun liittyvässä on tietenkin säävaraus.

Kenttä toimii muuten normaalisti koko tapahtuman aikana. Luonnollisesti myös ravintola Gate 1 palvelee kävijöitä.

Fly In Helsingin pääkoordinaattorina toimii Timo Hyvönen Malmin lentoaseman ystävät ry:stä. Hänen mukaansa tapahtuma tarjoaa muillekin kuin kentän vakiokäyttäjille hyvän tilaisuuden tutustua lentoaseman monipuoliseen toimintaan ja lentomenetelmiin.

malmi75_malminlentoasemanystavat”Tapahtuma on Malmilla ensimmäinen laatuaan ja toteuttajina ovat kentän ylläpitäjän Finavian kanssa yhteistyössä paikalliset kerhot ja yritykset. Helsinkiläisille viikonloppu on hyvä tilaisuus nähdä Malmin lentoaseman toimintaa, paljon lentokoneita ja vaikkapa käydä itse ilmassa yleisölennätyksellä”, kertoo Hyvönen.

Helsinki-Malmin lentoasema vihittiin käyttöön 15.5.1938. Operaatioden määrällä mitattuna se on nykyisin Suomen toiseksi vilkkain kenttä heti Helsinki-Vantaan jälkeen. Lentoaseman toiminnasta noin 80 prosenttia on koulutusta, josta suurin osa on ammattilentäjän tehtäviin tähtäävää.

Pääkäyttäjinä ovat lentokoulujen ja ilmailuyritysten lisäksi Rajavartioston vartiolentue sekä lukuisat ilmailukerhot. Myös Suomen Ilmailuliiton toimisto on Malmilla.

Lentokenttäaluetta on pitkään yritetty saada rakennusmaaksi, vaikka pääkaupunkiseudulta löytyy runsaasti vapaata pinta-alaa esimerkiksi viljelyskäytössä. Lähes alkuperäisenä säilyneitä 30-luvun lentoasemia ei sen sijaan ole juuri missään edes maailmanlaajuisesti katsoen.

Kansainvälinen World Monuments Fund onkin valinnut Malmin lentoaseman kaksi kertaa maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle.

Malmin lentoaseman ystävät ry. on perustettu vuonna 2002. Yhdistyksen tarkoituksena historiallisen lentoaseman säilyttäminen ja kehittäminen alkuperäiskäytössä. ++


Viikonlopun tarkempi ohjelma on luettavissa kotisivulta: www.helsinkiflyin.fi

Kotisivut: www.pelastamalmi.org

 

Lue myös: