Hallinportin ilmailumuseolle kulttuuripalkinto - kokoelmissa koneharvinaisuuksia

Hallinportti_1Jämsän sivistyslautakunta on myöntänyt palkinnon Hallinportti Ilmailumuseolle ansiokkaasta työstä ilmailuhistorian tallentajana ja perinteen vaalijana. Palkinnon suuruus on 3 000 euroa. Hallinportin museon lentokonekokoelmissa on mukana todellisia maailmanluokan harvinaisuuksia.


Viljo Järvisen nimeä kantava kulttuuripalkinto jaettiin toisen kerran Jämsän kaupungin
itsenäisyysjuhlassa 6.12.2018. Jämsän sivistyslautakunta päätti 24.10.2018 kokouksessaan myöntää palkinnon Hallinportin ilmailumuseolle. Kulttuuripalkinnon perustamisesta päätti Jämsän kaupunginhallitus 20.2.2017 juhlavuoden päätöksenä.

Hallinportti_2

Hallinportti Ilmailumuseo sai alkunsa 50 vuotta sitten keväällä 1968, jolloin Ilmavoimien Teknillinen koulu ja Lentotekniikan Kilta avasivat Kauhavalla lentokalusteaiheisen näyttelyn. Teknisen koulun siirtyessä Halliin siirtyi myös Lentotekniikan Kilta uudelle paikkakunnalle ja Hallinportin ilmailunäyttely avattiin vuonna 1971.

Nykyisellä paikalla museo avattiin vuonna 1980. Museo toimii yhteistyössä Sotamuseon ja muiden ilmailumuseoiden kanssa. Museon kaarihallissa on esillä noin 10 lentokonetta, mm. Bristol Bulldog, Caudron G III, VL Haukka ja Rumpler 6B. Osa koneista on maailmaluokan harvinaisuuksia.

Hallinportti_4Näytteillä on myös lentomoottoreita ja museolla entisöidään lentokalustoa. Museon elementtitalossa on esillä ilmavoimien pukuja eri aikakausilta, lentovarusteita, mittareita, sekä ase- ja radiovarusteita. Kirjastossa on kirjallista materiaalia useita satoja hyllymetrejä. Esinekokoelmassa on 2 000 esinettä ja noin 1 500 valokuvaa.

Museossa käy vuosittain noin tuhat vierailijaa, joista merkittävä osa on ulkomaalaisia alan harrastajia.

Hallinportti Ilmailumuseo on tehnyt arvokasta työtä suomalaisen ilmailuhistorian tallentamisessa, jossa on yhtymäkohtia myös Hallin (entinen Kuorevesi)  lentokoneteollisuuteen.

Hallinportti_5Museon kokoelmat tunnetaan alan harrastajien keskuudessa kautta maailman. Siitä kertoo museossa vuosittain käyvien kansainvälisten vieraiden suuri osuus myös normaalin aukioloajan ulkopuolella.

Museon yhteistyöverkostot ulottuvat eri puolille maailmaa ja myös Suomessa yhteistyö alan toimijoiden kanssa on tiivistä.

Hallinportti Ilmailumuseon ylläpidosta vastaavan Lentotekniikan Killan jäseniä käytetään asiantuntijoina vanhojen lentokoneiden entisöinti- ja kunnostusprojekteissa ja he ovat kysyttyjä luennoitsijoita ilmailun harrastajien tilaisuuksissa.

Tikkakoskella Ilmasotamuseon ja Lentotekniikan Killan yhteistyönä järjestetyt Historic-lentokonekurssit ovat perusteellisia ja perustuvat parhaiden asiantuntijoiden osaamiseen. Kurssit ovat pääsääntöisesti "loppuun myytyjä".

Hallinportti_8_kaarihalliHallinportti Ilmailumuseota pidetään yllä Lentotekniikan Killan vapaaehtoisvoimin, kesäajalle rekrytoidaan paikallisia nuoria kesäoppaiksi. Muutaman vuoden ajan on valmisteltu museorakennusten peruskorjausta, jolla turvattaisiin arvokkaiden kokoelmien säilyvyys.

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaan Ilmavoimien 100-vuotisjuhlavuosi on hyvä ajankohta palkita Hallinportti Ilmailumuseossa tehty pitkäaikainen työ ilmailuhistorian tallentamisessa ja ilmailuhistorian perinteen vaalijana.

Hallinportti_7_Caudron_G3

Hallinportti_6_Rumbler6B