Harvinainen tunnustus: kansainvälinen ilmailuliitto FAI kutsui Osmo Jalovaaran kunniajäsenekseen

osmo_jalovaara_kari_kemppi_SILKansainvälisen ilmailuliiton FAI kutsui Osmo Jalovaaran kunniajäsenekseen  (FAI Companion of Honour) Lausannessa Sveitsissä 26.–27. lokakuuta pidetyssä yleiskokouksessa. Hänet tunnetaan mm. Suomen Ilmailuliiton Get Your Wings -kampanjan puuhamiehenä. Jalovaara on vasta toinen FAI:n suomalainen kunniajäsen.

Fédération Aéronautique Internationalen (FAI) kunniajäsenyys on erittäin arvostettu tunnustus. Osmo Jalovaara (synt. 1936) on vasta toinen tunnustuksen saanut suomalainen. Ensimmäinen oli edesmennyt Finnairin entinen pääjohtaja Antti Potila.

FAI_logoTällä hetkellä kunniajäseniä on elossa 48. Jäsenmaiden määrään suhteutettuna tunnustus on erittäin harvinainen. Suomelle ja maamme harrasteilmailulle Jalovaaran kunniajäsenyys onkin kansainvälisesti erittäin merkittävä huomionosoitus.

”Olen iloinen ja ylpeä siitä, että Suomi ja Ilmailuliitto taas kerran mainitaan tällaisessa arvostetussa yhteydessä”, totesi Jalovaara kuullessaan tunnustuksesta.

Jalovaaran ilmailuhistoria alkaa lentoupseerikurssista, jonka hän suoritti 1954–1955. Sotilasilmailu on kulkenutkin siviili- ja harrasteilmailun rinnalla kaiken aikaa. Sotilasarvoltaan Jalovaara on reservin majuri (1994). Hänelle on myönnetty Suomen Lentomerkki tähystäjälle numero 612 (honoris causa) vuonna 2009.

Suomen Ilmailuliiton hallitukseen Jalovaara valittiin vuonna 1984 ja hän toimi liiton varapuheenjohtajana vuosina 1989 - 1997. Hänelle myönnettiin Suomen Ilmailuliiton kultainen ansiomerkki (numero 36) vuonna 2007.

Tunnustus oli merkittävä, koska kultaisen ansiomerkin haltijoita voi olla samanaikaisesti vain 15. Liiton kunniajäseneksi Jalovaara kutsuttiin vuonna 2014.

sillogoIlmailuliiton aikaisia merkittävimpiä Jalovaraan projekteja oli Get Your Wings -nuorisokampanja, jonka toimikunnan puheenjohtajana hän oli vuosina 1987 - 1992. Kyseessä oli Euroopankin mittakaavassa erittäin suuri hanke, jonka tavoitteena oli saada nuoriso kiinnostumaan ilmailuharrastuksesta. Finnair tuki sitä merkittävällä panostuksella.

Kampanjan siivittämänä Jalovaara valittiin FAI:n ilmailukasvatuskomission (CIEA) jäseneksi. Hän toimi CIEA:n puheenjohtajana kuusi vuotta. Sen jälkeen hänet kutsuttiin vuonna 2000 CIEA:n kunniapuheenjohtajaksi.

VI-6 vihkiäispuhe IIJalovaara on saanut tunnustusta myös ilmailun ulkopuolelta, kun vuonna 2003 hänelle myönnettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi. Kyseessä on Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain myöntämä ansiomerkki suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille.

Jalovaara on monipuolinen ilmailija. Harraste- ja urheiluilmailijana hänet tunnetaan erityisesti taitolentäjänä. Jalovaara onkin Suomen Urheilutaitolentäjien perustajajäseniä. Merkittävän ilmailu-uran Jalovaara on tehnyt jo pelkästään tuomarina ja juryn jäsenenä taitolentokilpailuissa Suomessa ja maailmalla.

Hän oli muun muassa Suomen ensimmäinen International Aerobatic Clubin ja FAI:n kelpuuttama taitolentotuomari. Jalovaara kuuluikin myös FAI:n taitolentokomissioon (CIVA) ja toimi sen varapuheenjohtajana 9 vuotta.

Osmo Jalovaara on toiminut myös SIL:n julkaiseman Ilmailu-lehden avustajana. Hän kirjoitti mm. raportit lennoistaan Saab J 35 Draken ja MiG-21 -hävittäjien kaksipaikkaisilla versioilla.

Jalovaaralta on ollut yksityislentäjän (ajoittain ansiolentäjän ME/IFR) lupakirja vuodesta 1955 lähtien. Se on voimassa keskeytyksettä edelleen. Lisäksi hänellä on purjelentäjän, moottoripurjelentäjän ja ultrakevytlentäjän lupakirjat. Ulkomaankomennusten myötä lupakirjoja on tullut myös ulkomailta, kuten Saksasta ja Singaporesta.

Vitriini-iltavalaistuksessa-IIViimeisimpiä Jalovaaran merkittäviä projekteja on ollut Kauhavan Lentokonepuisto, jonka rakennustoimikunnan jäsen hän on. Kyseessä on Kauhavan kaupungin ja Lentosotakoulun killan perustama lentokonepuisto, jossa voi tutustua Kauhavan Ilma- ja Lentosotakoulun aikaiseen koulu- ja harjoituskonekalustoon.

Jalovaaralle on aiemmin myönnetty FAI Silver Medal (2012) ja FAI Paul Tissandier-diplomi (1990). Kummatkin tunnustukset myönnetään merkittävästä työstä ilmailun hyväksi.

Osmo Jalovaara on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hän teki pitkän uran talouselämän palveluksessa. Eläkkeellä Jalovaara ollut nyt parikymmentä vuotta.

FAI (Fédération Aéronautique Internationale) eli kansainvälinen ilmailuliitto on vuonna 1905 perustettu järjestö, joka ylläpitää ilmailun kansainvälistä harraste- ja kilpailutoimintaa sekä niihin ja avaruuslentoihin liittyviä ennätyksiä.

Lue myös: