Arvostetuin ilmailupalkinto Harmon-patsas taistelulennokkien maailmanmestareille

harmon_TimoForss_AnneForss_SILSuomen Ilmailuliiton kevätkokoukseen yhteydessä palkittiin ansioituneita ilmailijoita ja ilmailukerhoja. Jaossa olivat liiton merkittävät kiertopalkinnot: Harmon-patsas, Luumun Malja, Suomen Ilmailupatsas ja Kotkanpoika-kiertopalkinto.

Suomen Ilmailuliiton sääntömääräinen kevätkokous pidettiin lauantaina 30. maaliskuuta Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla.

Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2018 toimintakertomus ja vahvistettiin tilinpäätös. Kokouksessa muutettiin myös Ilmailuliiton sääntöjen 13.4 ja 25 pykäliä. Muutoksella mahdollistetaan liiton kunniajäsenten toimiminen liiton jäsenyhdistyksen edustajana liiton kokouksissa.

Harmon-patsas F2D MM-joukkueelle

Suomen ilmailun arvokkain tunnustus, Harmon-patsas, myönnettiin F2D-luokan lennokkien MM-joukkueelle. Se voitti kultaa siimaohjattujen lennokkien MM-kilpailuissa taistelulennokkien luokassa.

Joukkueeseen kuuluivat Timo Forss, Jussi Forss ja Kimmo Valkonen. Joukkuekulta tuli lopulta ylivoimaisella 17 voiton tuloksella. Hopea meni Liettualle 13 voitolla ja pronssi USA:lle 12 voitolla.

Yhdysvaltalaisen ilmailun pioneerin Clifford B. Harmonin 1920-luvulla lahjoittama vuosittain jaettava kiertopalkinto Harmon-patsas on arvostetuimpia ilmailun tunnustuksia.

Suomen Ilmailuliitto (aiemmin Suomen Ilmapuolustusliitto) myöntää Harmon-patsaan suomalaiselle lentäjälle tunnustuksena edellisen vuoden kuluessa tehdystä korkealuokkaisesta lentosuorituksesta tai -suorituksista.

Viime aikoina sitä on jaettu myös useamman henkilön ryhmille. Kuvassa alla kaikille Harmon-kiertopalkinnon saaneille omaksi annettava patsaan pienoismalli vasemmalla.

Suomen Ilmailupatsas laskuvarjohyppääjä Olli-Pekka Luomajoelle

SIL15_1Suomen Ilmailupatsas -kiertopalkinto myönnettiin Olli-Pekka ’Oopee’ Luomajoelle, joka on pitkän laskuvarjohyppyuransa aikana osallistunut monella osa-alueella huomattavalla tavalla laskuvarjolajien kehittämiseen maassamme

Ilmailupatsas annetaan Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi edellisten vuosien aikana ansioituneesti toimineelle henkilölle. Kuvassa yllä se on keskellä.

Luumun Malja laskuvarjohyppääjä Jemina Moilaselle

Luumun Malja myönnettiin Jemina Moilaselle. 23-vuotias laskuvarjohyppääjä on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt saada paljon aikaan. Hänen panoksensa laskuvarjohyppyharrastuksen kehittämisessä on ollut tärkeää.

Malja annetaan kannustuksena suomalaiselle nuorelle naiselle, joka on erityisen ansioitunut naisilmailun parissa. Maljan saajan tulee olla enintään 25-vuotias.

Kotkanpoika-kiertopalkinto Keski-Suomen Ilmailijoille

Kotkanpoika-kiertopalkinto myönnettiin Keski-Suomen Ilmailijat ry:lle. Palkinto annetaan ilmailukerholle, jonka toiminta on edellisen toimintavuoden aikana ollut erityisen tuloksellista. Kuvassa yllä Kotkanpoika-palkinto on oikealla.

Liiton hallitus teki päätökset palkituista. Ehdotuksen palkinnon saajasta sai tehdä kuka tahansa. T.T.