Helsinki-Vantaalla pilotoidaan ensimmäisenä maailmassa matkustajaopastuksen näytöllistä älykorttia

agaidi_alykorttiFinavia ja suomalainen teknologiayritys Agaidi pilotoivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla kuukauden ajan uutta palvelua, joka voisi tuoda lisää sujuvuutta ja helppoutta koneen vaihtamiseen. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen pilotti, jossa e-paperinäytöllä varustettujen älykorttien avulla välitetään matkustajille henkilökohtaista reaaliaikaista lentotietoa ja paikkasidonnaista informaatiota.

Syyskuussa Helsinki-Vantaan kansainvälisille vaihtomatkustajille jaetaan näytöllisiä älykortteja, jotka näyttävät kunkin matkustajan tarvitsemat lentotiedot kuten lähtöportin numeron, koneeseen nousuajan ja lentotietoja koskevat muutokset.

Korttiin päivittyy matkustajan sijainnin mukaan myös tietoa esimerkiksi passintarkastuksesta ja lentokentän palveluista. Näin matkustaja saa helposti tietoa vaikkapa siitä, kuinka kauan hänellä on vielä aikaa ennen koneeseen nousua.

Näytöllisellä  älykortilla pyritään hakemaan ratkaisuja toisaalta matkustajapalveluiden ja -informaation parantamiseen ja toisaalta koneenvaihtoon liittyvien prosessien tehostamiseen.

— Haluamme pitää huolta siitä, että johtava asemamme Pohjois-Euroopan kaukoliikennekenttänä säilyy. Näytöllisen älykortin pilotti liittyy tavoitteeseemme kehittää lentoasemastamme sujuva ja viihtyisä kenttä, joka pärjää kansainvälisessä kilpailussa, sanoo Finavian toimitusjohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Helsinki-Vantaan suosio Aasian ja Euroopan välisenä vaihtokenttänä kasvaa koko ajan. Viime vuoteen verrattuna vaihtomatkustus on lisääntynyt yli 20 prosenttia. Pohjois-Euroopan maista Helsinki-Vantaalta on eniten suoria mannertenvälisiä yhteyksiä.

Vihreää, langatonta teknologiaa  

Agaidin kehittämän langattoman kommunikaatioratkaisun etuja ovat erittäin vähäinen energian kulutus sekä käyttöönoton helppous. Langaton ratkaisu koostuu e-paperinäytöllisistä älykorteista, tukiasemista sekä helposti asennettavista, pienistä paristokäyttöisistä majakoista, jotka mahdollistavat korttien paikantamisen.

Älykkäät matkustajaohjauskortit toimivat ilman latausta kolme vuotta. Majakoiden asentamiseen ei tarvita lainkaan tietoliikenne- tai sähköverkkokaapelointia. 

Valmistaja Agaidi