Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä julkkisten saapumisia lentoasemalle

EFHK_valokuvanayttely_2012_2aHelsinki-Vantaan lentoaseman T2:ssa avattiin 2. heinäkuuta valokuvanäyttely, joka luo katsauksen lentoaseman kautta matkustaneisiin kuuluisuuksiin ja merkkihenkilöihin sen 60-vuotisen historian aikana. Ilmailuaiheinen puolivuosittain vaihtuva valokuvanäyttely on ilahduttanut matkustajia jo vuodesta 2009 alkaen.

EEFHK_valokuvanayttely_2012_2bnnen vanhaan filmitähtien, muusikoiden ja muiden kuuluisuuksien maahan saapuminen lentokoneella huomattiin ja uutisoitiin näyttävästi. Näyttelyn kuvat ovat näistä tilanteista. Alfred Hitchcock, Lasse Virén, Armi Kuusela, Marlon Brando, paavi Johannes Paavali II - ja tietenkin Urho Kekkonen - he ovat kaikki matkustaneet Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Aikoinaan kuuluisuuksia oli vastassa toimittajien ja kuvaajien lisäksi suuri joukko uteliasta yleisöä. He pääsivät usein hyvinkin lähelle konetta. Nykyisin monet maailmantähdet saapuvat lentoasemalle hiljaisuudessa ilman suurempaa kohua. Kuvaamista rajoitetaan, ja julkisuuden henkilöiden tulo- ja lähtöajat ovat jopa salaisuuksia.

Nostalginen valokuvanäyttely sijaitsee terminaali 2:n tuloaulassa, jossa vastaanottajat voivat odottaa saapuvia matkustajia. Alueelle on maksuton ja vapaa pääsy kaikilla lentoasemalla asioivilla. Helsinki-Vantaan julkkiskavalkadi on esillä ensi vuoden tammikuulle asti.

Kaikki näyttelyn kuvat ovat Ilmailumuseon arkistosta. Valokuvanäyttelyn tuottavat yhteistyössä Finavia, Finnair, Ilmailutoimittajat ry, Kameralehti, Dialab ja Epson. Näyttelyn pääjärjestäjä on Merja Ailama-Mäkitalo.

Edelliset näytteilleasettajat ovat olleet japanilainen ilmailuvalokuvaaja Katsuhiko Tokunaga, suomalainen Hornet-lentäjä Henrik Elo ja amerikkalainen ilmailu ja avaruuslentojen kuvaamiseen erikoistunut Carolyn Russo sekä viimeisimpänä kuuden suomalaisen muotokuvaajan näkemyksiä ilmailusta.