Hornet esitteli kykyjään Panssariprikaatin 75-juhlassa - Buk-muistomerkki paljastettiin

Parola_0617_pspr75_6Panssariprikaati juhli perinnepäiväänsä keskiviikkona 28. kesäkuuta Parolannummella. Vaikka nähtävänä enimmäkseen oli raskasta rautaa, myös ilmailu liittyi läheisesti tapahtumaan. Yhtymä kouluttaa mm. pääkaupungin ilmapuolustuksen joukkoja. Tapahtuman avasi näyttävästi Ilmavoimien F/A-18C Hornet -hävittäjän esittelylento.

Panssaridivisioona perustettiin 75 vuotta sitten 28.6.1942 Äänislinnassa. Sillä ratkaiseva rooli kesän 1944 torjuntataistelussa nykyaikaisimpana ja iskukykyisimpänä joukkona. Tästä joukosta sai alkunsa nykyinen Panssariprikaati.

Perinnepäivää vietettiin tänä vuonna normaalia näyttävämmin Suomi 100 -juhlavuoden Panssariprikaatin oman 75-merkkipäivän kunniaksi. Parolannummella järjestettiin paraatikatselmus, ohimarssi ja toimintanäytös. Lisäksi oli laaja kalustonäyttely.

Parola_0617_pspr75_5netMaanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden keskeiset järjestöt ja viranomaiset olivat pystyttäneet vuosipäivän yhteyteen laajan Nuku rauhassa -näyttelyalueen. Siellä esiteltiin monipuolisesti alan toimijoiden suorituskykyjä ja osaamista.

Perinnepäivä käynnistyi Panssaridivisioonan keskeisen aseen, Sturmgeschütz III -rynnäkkötykin paljastamisella muistomerkiksi kolmostien Parolan risteyksen rampille. Tilaisuuden aloitti Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18C Hornet -hävittäjän (HN-420) esittelylento.

Demo käynnistyi kello 9.00 matalalla ylilennolla moottoritien suuntaisesti. Kyseessä ei ollut lentonäytöksistä tuttu esityslento soihdutuksineen, vaan lyhyempi mutta silti kattava esittely koneen kyvyistä. Hornetia ohjasi majuri Olli Väätäinen Satakunnan lennostosta.

Nuku rauhassa -tapahtuma ja perinnepäivän kalustonäyttely aukesivat kello 10. Näytteillä oli myös ilmapuolustuksen kalustoa kuten ITO12 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmän laukaisulavetti. Järjestelmän kansainvälinen nimi on NASAMS II FIN (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

Parola_0617_pspr75_3NASAMS käyttää samaa tutkahakuista AIM-120 AMRAAM -ohjusta kuin Ilmavoimien Hornetit. Näyttelyssä laukaisulavetin kuudesta kasetista yksi oli avattu ja sen latauskisko vedetty yleisön nähtäväksi.

Lavetti oli Sisu 8x8 E13TP -maastokuorma-auton lavalla. Käyttöä varten se yleisimmin lasketaan maahan.

ITO12-järjestelmään kuuluvat myös ajoneuvoalustoille sijoitetut johtokeskus, MPQ-64F1-tutka ja hinattava MSP-600-elektro-optinen sensori. Johtokeskus oli esillä maanäyttelyssä ja tutka sekä EO-sensori nähtiin ohimarssin yhteydessä.

Näytteillä oli myös Leopard 2 A4 -alustalle asennettu Marksman -ilmatorjuntajärjestelmä. Siinä on kaksi Oerlikonin 35 mm -konetykkiä, joille maali osoitetaan Marconin tutkan avulla. Suomi on järjestelmän ainoa asiakas. Järjestelmän käyttöönotossa oli aikanaan hankaluuksia, mutta sittemmin Marksman on nimensä mukaisesti osoittautunut tarkaksi aseeksi.

Parola_0617_pspr75_4Näyttelyssä oli esillä kaksi uutta Orbiter-tiedustelulennokkia. Orbiter 2B on israelilaisen Aeronautics Defense Systemsin lennokkiperheen kolmesta kokoluokasta keskimmäinen. Kirjain B nimessä kertoo, että MUAS (Mini Unmanned Aerial System) on räätälöity perusversiosta nimenomaan Suomen tarpeisiin soveltuvaksi.

Lisäksi maanäyttelyssä oli luonnollisesti Panssariprikaatin peruskalustoa kuten uusi Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunu. Erityistä kiinnostusta herätti tuore hankinta eli 155 mm eteläkorealainen K9 Thunder -panssarihaupitsi (suomalaisittain Moukari).

Parola_0617_pspr75_1Perinnepäivänä paljastettiin varuskunta-alueelle myös Buk M1 -ilmatorjuntajärjestelmän muistomerkkinä 9A310M1 -lavettivaunu ohjuksineen. Samanlainen on tallennettu sisätiloihin Ilmatorjuntamuseoon Tuusulaan.

Buk-järjestelmää ei ole koskaan koulutettu varusmiehille Parolassa, mutta muistomerkki kertoo ohjuksista, joilla suojattiin pääkaupungin ilmatilaa parikymmentä vuotta. Nyt vastuu on Panssariprikaatin NASAMS-järjestelmällä.

Buk 9K37 M1 -alueilmatorjuntajärjestelmään (Бук 9K37, ITO96) keskeisin osa on juuri omalla tutkalla ja ohjuslavetilla varustettu TELAR-tela-ajoneuvo 9A310M1 (Transporter Erector Launcher and Radar). Se kykeni itsenäiseen tulitoimintaan myös ilman järjestelmään kuuluvia tutka- ja johtokeskusvaunuja.

Parola_0617_pspr75_2Buk poistui lopullisesti käytöstä Suomessa viime vuonna. Myös Tikkakoskelle museoidaan yksi lavettivaunu. Ilmatorjuntamuseossa on myös tutkavaunu ja luvassa on myös muita järjestelmän komponentteja.

Päivän päätti toimintanäytös, jossa oli mukana niin perinneosuus kuin nykyajan iskukykyä. Etenevää runsasta telakalustovalikoimaa suojasi ilmavaaralta liikkeestä Leopard Marksman -ilmatorjuntajärjestelmä (yllä, klikkaa jutun kuvat suuremmaksi).

Hienossa kesäsäässä järjestetty Panssariprikaatin perinnepäivä keräsi Parolannummelle tuhansia katsojia, jotka toimintanäytöstä odotellessaan välillä tukkivat varuskunnan ohi kulkevan tien liikenteeltä. Vaunut liikehtivät näytöksessä Panssariprikaatin harjoitusalueella, joka on Parolan entinen lentokenttä. T.T.

Lue myös: