Hornet-turman onnettomuuspaikan raivaus- ja siivoustyöt jatkuvat Rovaniemellä

HN_turmapaikka_2Rovaniemen lentokentällä on jatkettu Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjän lento-onnettomuuspaikan raivaus- ja siivoustöitä. Ilmavoimat suhtautuu onnettomuudesta aiheutuneisiin ympäristövaikutuksiin asian vaatimalla huolellisuudella.

Ilmavoimat eristi onnettomuusalueen heti 7. toukokuuta tapahtuneen Hornet-onnettomuuden sammutustöiden päätyttyä. Alueelle suihkutettiin vahaliuosta, jolla maassa ollut pölisevä pintakerros saatiin sidottua. F/A-18 Hornet sisältää komposiittirakenteita, joten alueella on vaarallista hiilikuitupölyä.

ILMAV_HN-lento-onnettomusskone_Rovaniemellä_medialle_20250507Hajonneesta hävittäjästä irtoava murskaantunut tai palanut hiilikuitupöly voi ärsyttää ihoa ja olla hengitettynä haitallista terveydelle. Lisäksi isot, revenneet sirpaleet voivat aiheuttaa pisto- ja viiltohaavoja.

"Lapin lennoston henkilöstöstä kootut raivaajapartiot siivosivat aluetta manuaalisesti läpi viikonvaihteen. Äitienpäivää vietettiin siis ympäristön ja ihmisten turvallisuutta suojaavissa merkeissä", kertoi Lapin lennoston komentaja eversti Saku Joukas.

Raivaajat käyttivät turvakenkiä, suojahaalaria, viiltosuojahansikkaita sekä korkean suodatusluokituksen hengityssuojaimia. Raivaustyössä noudatettiin sille määriteltyä turvallista työskentelyaikaa ja -ohjeita.

"Raivaamiseen osallistunut henkilöstö on tukikohdan henkilöstöä, joilla on jo ammattinsa puolesta erityisosaamista tällaisissa tilanteissa toimimiseen. Kylmänviileä järjestelmällisyys ja ennen kaikkea kyky säilyttää maltti haastavissa olosuhteissa on ehdoton vaatimus, jotta näitä töitä kyetään tekemään", kertoi eversti Joukas.

"Kaikki raivaustöihin osallistuneet ilmoittautuivat vapaaehtoisina tähän erittäin tärkeään tehtävään. Vastuu turvata muut ja ympäristö koettiin etuoikeutena. Kiitokset kaikille raivaukseen sekä siivoamiseen osallistuneille ja osallistuville", päätti eversti Joukas.


Onnettomuuspaikan maaperä kunnostetaan

HN_turmapaikka_1Hornet-onnettomuudesta aiheutui hiilikuitupölyn lisäksi muitakin ympäristövaikutuksia: maahan pääsi imeytymään lentopolttoainetta ja sammutuksessa käytettyä sammutusvaahtoa.

"Maaperän kunnostus alueella aloitetaan tällä viikolla. Maasta tutkitaan haitta-aineiden pitoisuudet, ja maat kuljetetaan tulosten perusteella asianmukaiseen sijoituspaikkaan tai käsittelyyn", kertoi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ympäristöasiantuntija Teemu Pasanen.

Tuhoutuneen hävittäjän osat on eristetty suljettuun paikkaan, jossa ne eivät aiheuta vaaraa. Osat toimitetaan asianmukaiseen vaarallisen jätteen käsittelyyn.


VOR/DME -majakka pois käytöstä

HN_ROI_VOR_1Onnettomuuspaikalla tuhoutui myös reittinavigointiin ja lähestymismenetelmiin liittyvä ROI:n VOR/DME-majakka. Tuhoutumisen seurauksena VOR-lähestymismenetelmä on pois käytöstä Rovaniemen lentokentällä.

Rakennustöiden takia myös kiitotien 21 ILS-tarkkuusmittarilähestymismenetelmä touko-kesäkuussa pois käytöstä. Tämän seurauksena myös huonon näkyvyyden menetelmät ovat pois käytöstä.

Käytössä on myös GNSS-pohjaisia RNP-lähetystymismenetelmiä, jotka ovat kuitenkin alttiita nykyisin esiintyvälle GPS-häirinnälle. Tiistaina 13. toukokuuta 2025 Rovaniemellä on käytetty näkölähestymismentelmiä.

Lue myös: