Hornetin M61 Vulcan Gatling-tykki esillä Rissalan Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa

Rissalan_avoimet_2017eIlmavoimien avoimien ovien päivät, jotka nykyisin tunnetaan nimellä Sotilasilmailusta ammatti, etenivät keskiviikkona Rissalaan ja Karjalan lennostoon. Sää ei suosinut samalla tavoin kuin tiistaina Pirkkalassa, mutta sateelta säästyttiin. Lennoston normaalit lentokierrokset pyörivät näytösohjelman rinnalla, joten katsottavaa riitti.

Rissalan Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuman ovet olivat avoinna kello 9 - 15. Aivan aluksi aurinkokin pilkahteli, mutta sitten pilvet valtasivat taivaan lentoaseman yllä. Ensimmäiset vesipisarat putosivat kuitenkin vasta aivan lentonäytösosuuden loppupuolella Hornetin toisen esityslennon jälkeen.

Rissalan_avoimet_2017fTukikohdan maanäyttelyssä Rissalan käytöstä poistetulla poikkikiitotiellä oli esillä McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä, Valmet L70 Vinka -alkeiskoulukone ja BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone.

Myös Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri sekä Hughes 500 -kevythelikopteri olivat nähtävänä.

Karjalan lennosto oli ennen Hornet-aikakautta vuosikymmenet MiG-21-tukikohta. Historiaa kunnioitettiin näyttelyssä mukana olleella MiG-21BIS -hävittäjällä (MG-129, yllä, klikkaa jutun kuvat suuremmaksi).

Rissalan_avoimet_2017bEsillä oli myös Hornet-hävittäjän aseistusta. Näytteillä oli mm. koneen etuosassa oleva kuusiputkinen 20  mm General Dynamics M61 Vulcan Gatling-tykki latauslaitteineen (otsikkokuvassa).

Gatlingin tulinopeus on jopa 6000 laukausta minuutissa. Pyörivän kuusiputkisen aseen yksi putki ampuu ja muut ovat lataussyklin eri vaiheissa. Ammukset ovat tynnyrimäisessä säiliössä tykin alla.

GPS/inertia-ohjautuvat GBU-31 ja GPU-38 JDAM -täsmäpommit sekä ilmataisteluvarustukseen kuuluvat AIM-120 AMRAAM ja AIM-9X -ilmataisteluohjukset olivat myös esillä. Edellinen on tutkahakuinen ja jälkimmäinen hakeutuu maalin lämpöherätteeseen.

Lisäksi nähtävänä oli Savon ammattiopiston Learjet 25D -liikesuihkukone, jota käytetään asentajien koulutusvälineenä. Myös paikalliset ilmailukerhot olivat tuoneet kalustoaan näyteille.

Rissalan_avoimet_2017cKahteen kertaan lennetyssä lentonäytösosuudessa taivaalla nähtiin Vinka, Hornet, Midnight Hawks sekä NH90. Vasta vain yhdessä Midnight Hawksien Hawk-suihkuharjoituskoneessa oli Suomi 100 -juhlavuoden erikoisväritys. Hornet ei Rissalassakaan käyttänyt soihtuja esityksen näyttävyyttä lisäämään.

Lisäksi nähtiin varusmiehinä palvelevien sotilaspoliisien toimintanäytös. Myös suojelu- ja pioneerijoukot pääsivät esittelemään osaamistaan.

Väkeä paikalla vaikutti olevan ehkä vähemmän kuin aiemmin. Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat on suunnattu erityisesti nuorisolle, vaikka ne ovat kaikille avoimia. Syynä yleisön määrään saattaakin olla se, että koulujen mahdollisuudet käyttää varoja oppilaiden kuljetuksiin ovat vähentyneet. H.K. / T.T.

Rissalan_avoimet_2017a

Rissalan_avoimet_2017g

Rissalan_avoimet_2017h

Rissalan_avoimet_2017dLue myös: